Elf nieuwe besmettingen Schmallenbergvirus

Schapenbedrijven zijn tot nu toe in Nederland het zwaarst getroffen door het Schmallenbergvirus.

Op 52 bedrijven is het Schmallenbergvirus aangetoond. Het gaat in 51 gevallen om schapenbedrijven en in een geval om een geitenbedrijf. Dat blijkt uit een overzicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt persbureau Novum.

Vorige week donderdag was het virus nog aangetoond op veertig schapenbedrijven en een geitenbedrijf. Bij 67 bedrijven loopt het onderzoek naar het virus nog, bij 58 bedrijven is het virus niet aangetoond. Alleen in Flevoland en Utrecht zijn nog geen besmettingen vastgesteld.

Het feit dat op bedrijven het Schmallenbergvirus niet is aangetoond, sluit een infectie niet uit. Een betere test op het virus is in ontwikkeling, meldde staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) vorige week. Het aantal besmette bedrijven loopt, als deze test op afweerstoffen gereed is, waarschijnlijk verder op.

Het Schmallenbergvirus is nieuw in Europa. De Nederlandse Gezondheidsdienst voor Dieren heeft sinds december meldingen van misvormd geboren schapenlammeren gekregen. Het virus verspreid zich vermoedelijk via knutten, het insect dat ook het blauwtongvirus overdraagt. Knutten zijn in de winter minder actief, waarop de kans op verspreiding op dit moment minimaal is. Sinds medio december geldt in Nederland een meldplicht.

    • Lex Boon