Druk op top TNT neemt toe

TNT Express staat onder grote druk van een aantal aandeelhouders. Prestaties vallen tegen en de verkoop wil niet vlotten.

Een groeiaandeel. Zo werd TNT Express genoemd tijdens de beursintroductie, eind mei vorig jaar. De splitsing van het bedrijf TNT in het voornamelijk op Nederland georiënteerde bedrijf PostNL en de internationale koeriersdienst TNT Express zou de pakketbezorging moeten ontdoen van de haperende postdivisie. Een half jaar later is het aandeel een derde van zijn waarde kwijt. Aandeelhouders morren.

Het geduld is op. De prestaties blijven achter bij de verwachtingen en de verkoop van TNT Express vlot niet. Dat is kortgezegd de kritiek die het Amerikaanse beleggingsfonds Jana Partners heeft geuit op TNT Express. Het fonds deed dat in een brief waarin zij eist dat er drie nieuwe commissarissen worden benoemd. De brief is ingezien door nieuwsdienst Dow Jones. De naam van voormalig topman Alan Jones wordt genoemd als een van de potentiële commissarissen. Ook ex-US Airways topman David Siegel en Thomas Delbrook, voormalig hoofd fusies bij United Parcel Services, zouden door Jana worden voorgedragen bij de komende aandeelhoudersvergadering.

In de brief benadrukt het beleggingsfonds dat het in eerste instantie gaat om een aanvulling van de raad van commissarissen. Wanneer het koeriersbedrijf de voorgestelde leden niet kandidaat stelt, overweegt Jana echter om de kandidaten zelf te nomineren ter vervanging van zittende commissarissen.

TNT Express ligt al langer onder een constante druk van activistische aandeelhouders. De afsplitsing van TNT in twee divisies vond plaats op uitdrukkelijke wens van de aandeelhouders. Begin november had Jana ook al kritiek toen bleek dat de winst in het derde kwartaal lager uitviel dan een jaar eerder. Het beleggingsfonds eiste het aftreden van bestuursvoorzitter Marie-Christine Lombard van TNT Express. De Française leidt het bedrijf sinds de afsplitsing. Jana kreeg toen steun van een andere grootaandeelhouder, Alberta Investment Management Corp (Aimco). Beiden hebben een belang dat rond de 5 procent ligt.

De aandeelhouders maken zich grote zorgen over de resultaten die TNT Express heeft geboekt sinds de afsplitsing van PostNL. De koers van TNT Express stond na 26 mei, de eerste handelsdag van het nieuwe aandeel, nog boven de negen euro. In een half jaar tijd is de waarde van een aandeel teruggevallen tot 6,40 euro.

De belangrijkste oorzaak van de slechte prestaties van TNT Express moet volgens analisten in de economische conjunctuur gezocht worden. Klanten kiezen steeds vaker voor het goedkopere wegtransport in plaats van het duurdere en meer winstgevende luchtvervoer.

Daarnaast heeft TNT Express te kampen met problemen op haar twee groeimarkten: Brazilië en Azië. Door concurrentiedruk neemt de vraag naar diensten vanuit Azië af. In Brazilië. een land dat eigenlijk voor de winst zou moeten zorgen nu het economisch tij in Europa tegenzit, spelen andere problemen. Een fusie van de twee bezorgdiensten Mercurio en Araçatuba is mislukt. Door structurele bezorgproblemen liepen klanten massaal weg. TNT Express zegt haar Braziliaanse diensten te hebben verbeterd, maar de verliezen zijn de afgelopen negen maanden opgelopen tot 227 miljoen euro.

De waardedaling op de beurs is ook slecht nieuws voor PostNL. De postdienst hield na de splitsing vorig jaar een belang in TNT Express van 29,9 procent van de aandelen. PostNL heeft afgelopen jaar door de daling van de beurskoer van TNT Express 700 miljoen euro moeten afschrijven op zijn aandelenbelang.

In reactie op het nieuws over de mogelijke uitbreiding van de Raad van Commissarissen schoot de beurskoers van TNT Express vanochtend met 7 procent omhoog. Beleggers hebben nieuwe hoop dat de verkoop van TNT Express dichterbij komt. Die geruchten doen al langer de ronde. Analisten stellen echter dat er geen aanwijzingen zijn dat deze verkoop op korte termijn zal plaatsvinden.

    • Jorg Leijten