Doden door autobommen in Bagdad

Door de explosie van twee autobommen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanavond zeker zestien mensen om het leven gekomen en tientallen gewond geraakt, melden de autoriteiten.

Een van de bommen ontplofte dicht bij een politieauto in de noordoostelijke sji’itische wijk Al-Shaab, aldus persbureau AP. Daarbij vielen negen doden en 28 gewonden. De tweede explosie, in de westelijke wijk Al-Muwasalat, was gericht tegen sji’itische pelgrims. Bij die explosie kwamen zeven mensen om het leven en raakten 24 mensen gewond.

De pelgrims waren bezig met de jaarlijkse tocht naar de heilige shi’itische stad Karbala, ten zuiden van Bagdad, voor de shi’itische feestdag Arbaeen. Op die dag wordt de dood herdacht van de in de zevende eeuw op het slagveld omgekomen imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed en veel shi’itische pelgrims maken voor dit feest een reis naar Karbala.

Bloedige week in Bagdad

Bagdad heeft de afgelopen week te maken gehad met meerdere aanslagen. Eerder vandaag vielen er ook twee doden en 12 gewonden bij een explosie in het zuiden van Bagdad. Gisteren raakten 9 mensen gewond toen een bus met pelgrims explodeerde. Vorige week donderdag kwamen er bij een serie explosies in totaal 73 mensen om het leven.

Hoogoplopende ruzie tussen shi’ieten en sunnieten

Volgens waarnemers lopen de sektarische spanningen steeds verder op sinds het vertrek van de Amerikaanse troepen. Gelijktijdig met dat vertrek is ook een hoogoplopende politieke ruzie tussen shi’ieten en sunnieten uitgebroken, hoewel de timing daarvan min of meer toevallig is. Die ruzie draait om het arrestatiebevel tegen de sunnitische vicepresident Tariq Hashemi. De seculiere, maar overwegend sunnitische Iraqiya-partij boycot vanwege dat bevel het parlement en beschuldigt de shi’itische premier Nouri Maliki van het monopoliseren van de macht.

    • Lex Boon