Opinie

    • Peter Vandermeersch

De Wereld in NRC Handelsblad

‘Ik heb Moskou gezien! Moskou, Moskou!’, juichte verslaggever C.K. Elout in het Algemeen Handelsblad van 26 mei 1896. Hij zou, bekent hij, ‘heen en weer willen draven met een pen en een vel papier in de hand van dit huis naar dien tuin, van deze straat naar dat plein…’  Een collega van Elout, C.H.J. van Niftrik, beschrijft in de Nieuwe Rotterdamsche Courant in diezelfde periode Chinezen als ‘de afschuwelijkste monsters die men zich maar denken kan met kogelronde koppen en scheef uitpuilende ogen’.

Ik haal de citaten uit het stukje dat onze chef buitenland, René Moerland, vandaag schrijft op de voorpagina van ‘De Wereld’ _ een nieuwe wekelijkse bijlage die staat in onze tradtie van buitenlandverslaggeving die gedreven wordt door ‘zowel grenzeloze en schaamteloze nieuwsgierigheid als de overtuiging dat wat elders gebeurt, bij ons hoort’.

Het buitenland ligt in het hart van NRC Handelsblad. Het Algemeen Handelsblad  (1828) en de Nieuwe Rotterdamsche Courant (1844) berichtten vanaf dag één van verre: over scheepvaart en industrialisering, politiek in vreemde rijken, exotische zeden en faits divers. Buitenlandverslaggeving is in die anderhalve eeuw natuurlijk fundamenteel veranderd. Maar nog steeds geldt dat een krant als de onze breed en nieuwsgierig wil kijken naar wat er buiten onze grenzen gebeurt.

Dat willen we vooral houden en versterken. Daarom blijven we veel investeren in eigen correspondenten in de hele wereld en in een competente buitenlandredactie, hier in Nederland. Hun werk willen we meer dan ooit in de etalage van onze krant zetten. Hun kennis moet uw inzicht in wat er in de wereld gebeurt versterken, vergroten en nuanceren.

De Wereld wil vooral vooruit blikken. In deze eerste editie wijst onze correpondent in Shanghai erop dat 2012 wel eens het jaar van Xi Jinping zou kunnen worden. Xi Jinping? De 58-jarige zoon van een gestrafte revolutionair die de nieuwe leider van het land zou kunnen worden. Titia Ketelaar vraagt zich bij de nakende tiende verjaardag van Guantanamo af hoe het nu verder moet met deze terreurgevangenis. Marc Leijendekker legt het vuur aan de schenen van de man die verantwoordelijk is voor de communicatiepolitiek van de Hongaarse regering. En Juurd Eijsvoogel bekijkt de Chinese, Japanse, Indische en Zuid-Koreaanse ambities buiten onze dampkring.

De Wereld, elke maandag bij NRC Handelsblad.

Peter Vandermeersch
Blogger

Peter Vandermeersch

Peter Vandermeersch is hoofdredacteur van NRC en schrijft op deze blog over nieuwe ontwikkelingen bij NRC en de dagelijkse praktijk op de redactie. U kunt hem ook volgen op Twitter.

    • Peter Vandermeersch