‘CIA-spion’ in Iran veroordeeld tot doodstraf

(FILES)--A grab taken from a video aired by the official Iranian state TV on December 18, 2011 shows a young man alleged to be a captured CIA spy of Iranian origin confessing to a "mission" to infiltrate the intelligence ministry. The television named the man as Amir Mirza Hekmati and said he was born in the US state of Arizona. The 28-year-old American ex-Marine, who also holds Iranian citizenship, has been sentenced to death by an Iran judge for spying for the CIA, the Fars news agency reported on Januray 9, 2012. AFP PHOTO/HO RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT " AFP PHOTO / IRANIAN TV " NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS EDS NOTE: AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED == Amir Mirzai Hekmati op de Iraanse staatstelevisie in december. Foto AFP

Het revolutionaire Hof van Iran heeft een Iraans-Amerikaanse man ter dood veroordeeld wegens spionage voor de CIA en samenwerking met de Verenigde Staten. Dat meldt het semi-officiële persbureau Fars vandaag.

Fars bericht:

“Amir Mirzai Hekmati is ter dood veroordeeld… voor de samenwerking met het vijandige land (Verenigde Staten) en spionage voor de CIA. De rechtbank achtte hem corrupt op aarde.”

Hekmati, een Amerikaan van Iraanse geboorte, werd vorige maand in Iran opgepakt als CIA-spion. Hij zou in de Iraanse inlichtingendiensten hebben willen infiltreren. De Iraanse staatstelevisie toonde beelden van Hekmati. Zijn vader zei dat zijn zoon in Teheran was om zijn grootmoeders op te zoeken en geen spion was. De Verenigde Staten eisten de onmiddellijke vrijlating van Hekmati.

In Iran worden regelmatig Amerikaanse Iraniërs opgepakt, die soms een paar jaar worden vastgehouden voor ze weer worden vrijgelaten.

Correspondent Thomas Erdbrink vertelt tegenover de NOS dat het niet onwaarschijnlijk is dat Hekmati inderdaad geëxecuteerd wordt gezien het huidige klimaat in en rond Iran.

    • Marije Willems