Boer zoekt vrouw ook in 2011 het populairst

Voor de derde keer is Boer zoekt vrouw het best bekeken (niet sport-)programma van het jaar. Dat blijkt uit de jaarcijfers die Stichting Kijkonderzoek (SKO) dit weekend bekendmaakte. SKO meet de kijkcijfers in Nederland. Boer zoekt vrouw staat sinds 2005 in de top-3 van best bekeken programma’s per jaar. 5,38 Miljoen kijkers keken naar de aflevering van 30 januari 2011. Dat was een record voor het KRO-programma. In de recente tv-geschiedenis keken alleen in 2008 meer mensen naar een niet-sportprogramma; toen zagen 7,1 miljoen kijkers hoe Peter R. de Vries Joran van der Sloot er tussen nam.

Het was een jaar zonder grote sportevenementen, en dat uit zich ook in de toplijstjes. In 2010 stond de top-10 van populairste tv-programma’s nog vol voetbalwedstrijden (WK Zuid-Afrika), in 2011 haalden alleen de finale van de Champions League in mei tussen Barcelona en Manchester United (3-1) en een zondagavond met onder meer PSV-Ajax (0-0) de toplijst. Opvallend zijn verder de vijf afleveringen van de populaire talentenjacht The Voice of Holland (TVOH, RTL 4).

SKO meet elke minuut het aantal kijkers en berekent een gemiddelde over de gehele uitzending. De organisatie telt twee vormen van digitale tv: uitgesteld kijken en opgevraagde streams. Met uitgestelde programma’s bedoelt de SKO uitzendingen die kijkers met een digitaal tv-abonnement op hun settopbox opnamen. Hier valt het grote aantal RTL 4-programma’s op. Met opgevraagde streams bedoelt de SKO programma’s via de sites Uitzending Gemist, RTL XL en Veamer (SBS).

In de lijstjes komt slechts één keer een programma voor van SBS 6: een aflevering van de serie The Mentalist in december. Dat zal SBS, nu in handen van Sanoma en Talpa, dit jaar graag anders zien. Dat wordt een lastige opgave. Niet alleen scoort RTL 4 opnieuw met TVOH; 2012 is het jaar van de Spelen in Londen en het EK voetbal, te zien bij de publieke omroep.

De Nederlander keek in 2011 dagelijks gemiddeld 3 uur en elf minuten televisie; evenveel als in 2010.

    • Jan Benjamin