Beatrix begint omstreden staatsbezoek Emiraten

NOVUM50:KONINGIN BEATRIX MET EEN ABAYA:VERENIGDE ARABISCHE EMIRATEN;08JAN2012-Koningin Beatrix met een abaya bezocht de Sheikh Al Zayed Moskee in Abu Dhabi tijdens het staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Novum/p/str.Ppe Novum PPE

Koningin Beatrix is gisteren haar staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten begonnen met een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi. Dat deed zij gesluierd; aanleiding voor een kleine hoofddoekrel, geïnitieerd door de PVV. Belangrijker is dat het staatsbezoek om andere redenen omstreden is. In maart vorig jaar werd een bezoek aan Oman uitgesteld vanwege de politieke onrust in het land. Het land zou de mensenrechten schenden. Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken, CDA) zei onlangs dat „de zaak” er „niet perfect” is, maar dat de redenen om van een bezoek af te zien, zijn weggevallen. Mogelijk zijn er economische belangen in het geding. Weekblad De Groene Amsterdammer noemt een mogelijke order voor scheepswerf Damen als belangrijkste reden voor het staatsbezoek. (NRC)