Annejet van der Zijl wint Gouden Ganzenveer

Annejet van der Zijl is dit jaar de winnares van de Gouden Ganzenveer. De prijs wordt – zo mogelijk jaarlijks – toegekend aan een persoon of instituut wegens zijn of haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

De jury van de Gouden Ganzeveer, onder leiding van Paul Schnabel, is onder de indruk van Van der Zijls goed gedocumenteerde en „met zeer vaardige pen geschreven” levensverhalen. „Zij is erin geslaagd biografieën te schrijven die wetenschappelijk verantwoord zijn en tegelijkertijd ook een breed publiek aanspreken.”

De 50-jarige schrijfster en historica schreef onder meer Anna, over Annie M.G. Schmidt. Geïnspireerd op deze biografie is er een zevendelige televisieserie gemaakt die in 2010 werd uitgezonden. Van haar boek Sonny Boy, verfilmd door regisseur Maria Peters, zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Remco Campert. Eerdere winnaars zijn Joke van Leeuwen, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

De prijs, een ganzenveer van goud, zal op 5 april aan Van der Zijl worden uitgereikt in Amsterdam.