Alcoa opent nieuw internationaal beursjaar

Aluminiumgigant Alcoa presenteert vanavond de jongste kwartaalcijfers, een eerste graadmeter voor de stand van de economie.

De presentatie, vanavond na sluiting van de beurzen in Amerika, van de jongste kwartaalcijfers van de Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa vormt de internationale opmaat naar het beursjaar 2012. Beursanalisten zijn vooral benieuwd naar de prognoses voor het komende jaar die Alcoa-bestuursvoorzitter Klaus Kleinfeld tegelijk met de cijfers over het laatste kwartaal van 2011 zal presenteren.

Alcoa levert wereldwijd aluminium voor de productie van onder meer vliegtuigen, treinen, vrachtwagens en auto’s. Daarmee is de afzetmarkt van Alcoa een belangrijke graadmeter voor de stand van de economie en daarmee internationaal sfeerbepalend voor de koersen op de beurzen in Amerika, Europa en Azië.

Traditiegetrouw is Alcoa in het nieuwe jaar de eerste multinational die de meest actuele kwartaalcijfers presenteert. Beleggers reageren vervolgens op de resultaten en prognoses van het bedrijf.

Naar verwachting zal de presentatie nauwelijks goed nieuws bevatten. Eerder deze maand kondigde het bedrijf al aan de productiecapaciteit met 12 procent te verminderen. Noodzakelijk, volgens Kleinfeld, om de concurrentiepositie te verbeteren, de werkgelegenheid in stand te houden én om de beurskoers van Alcoa op peil te houden.

Op de Europese beurzen zullen de resultaten van Alcoa nauwelijks bijdragen aan de toch al lauwe sfeer aan het begin van het nieuwe jaar. Beursanalisten hielden afgelopen weekeinde nog rekening met met een verlies op de Amsterdamse AEX-index van 1 à 2 punten, vooral vanwege aanhoudende zorgen over de Europese schuldencrisis. Die zorg werd afgelopen weekeinde gevoed In het weekend kwamen wederom negatieve berichten naar buiten over de Europese schuldencrisis. Het Duitse blad Der Spiegel schreef dat het IMF zijn vertrouwen kwijt raakt in het vermogen van Griekenland om de schulden te reduceren. Ook kreeg Hongarije een lagere beoordeling van kredietbeoordelaar Fitch.

Beleggers keken vandaag wel uit uit naar de ontmoeting in Berlijn tussen de Duitse bondskanselier, Angela Merkel en de Franse president, Nicolas Sarkozy. De twee regeringsleiders zullen onder meer nieuwe regels voor betere begrotingsdiscipline in de Eurolanden bespreken en de kansen voor Europees beleid voor nauwere fiscale integratie. Merkel heeft in eigen land steun in de rug door de jongste exportcijfers van Duitsland. De Duitse export is in november sterk gestegen, terwijl de import afnam, zo bleek vandaag uit cijfers van het Duitse federale statistiekenbureau, Destatis.

Het overschot op de Duitse handelsbalans nam hierdoor toe tot 15 miljard euro. De uitvoer groeide in november met 2,5 procent tot 90,7 miljard euro, de invoer liep met 0,4 procent terug tot 75,7 miljard euro. De handelscijfers laten zien dat de vraag naar Duitse producten robuust is.

Het Franse statistiekbureau meldde vanmorgen dat het Franse handelstekort in november is uitgekomen op 4,4 miljard euro, terwijl op een tekort van 5,9 miljard euro was gerekend. Het tekort viel lager uit omdat Franse exporteurs 1 miljard euro meer producten wisten te verkopen dan in oktober.

Goed nieuws kwam vandaag van het beursgenoteerde Air France-KLM. De luchtvaartmaatschappij heeft in december 7,5 procent meer passagiers vervoerd dan in dezelfde maand vorig jaar. Het vrachtvervoer daalde licht.

    • Jos Verlaan