Ahmadinejad zoekt in Latijns-Amerika steun

De Iraanse president begon gisteren een rondreis door het continent. Tegelijk werd bekend dat Iran is begonnen met uraniumverrijking.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad vertrok gisteren voor een vijfdaags bezoek aan Latijns-Amerika. Hij zoekt politieke steun, nu het Westen de druk op Iran opvoert door middel van nieuwe sancties tegen de olie-industrie.

Ahmadinejad zal spreken met andere anti-Amerikaanse presidenten tijdens een bezoek dat volgens Washington laat zien dat Iran „wanhopig op zoek naar vrienden” is.

De eerste stop is Venezuela, dat samen met Iran in de Organisatie van olie-exporterende landen zit. Ahmadinejad zal ook een bezoek brengen aan Cuba en Ecuador en zal de inauguratie bijwonen van de herkozen Nicaraguaanse president Daniel Ortega.

Gisteren werd bovendien bekend dat Iran is begonnen met een uraniumverrijkingsprogramma in een nieuwe ondergrondse installatie, die goed beschermd wordt tegen mogelijke luchtaanvallen. Dat berichtte de conservatieve Iraanse krant Kayhan. Uraniumverrijking vormt de kern van Irans problemen met het Westen.

De vriendschappelijke betrekkingen tussen Ahmadinejad en de Venezolaanse president Hugo Chavez zijn een groeiende bron van zorg voor de Verenigde Staten. In een kranteninterview vorige maand, zei president Obama: „Vroeg of laat zal de bevolking van Venezuela moeten beslissen welk voordeel relaties hebben met een land dat de fundamentele mensenrechten schendt en geïsoleerd is van het grootste deel van de wereld.”

In een reactie zei Chavez dat Obama zich met zijn eigen zaken moest bemoeien. In het verleden heeft Chavez gedreigd met een olie-exportstop naar de Verenigde Staten, maar daar heeft hij nooit gevolg aan gegeven.

Mogelijk zullen Ahmadinejad en Chavez nieuwe deals aankondigen tijdens het bezoek. Iran heeft in het Zuid-Amerikaanse land huizen en zuivel- en autofabrieken gebouwd.

Rond de jaarwisseling tekende Obama een ingrijpend wetsvoorstel dat sancties instelt tegen financiële instellingen die handel drijven met de Centrale Bank van Iran. Het wetsvoorstel heeft tot doel de olie-inkomsten in Teheran te verminderen. Iran is de vijfde olie-exporteur ter wereld. (AFP)