Wet aangenomen die ook Salehs mensen volledige immuniteit geeft

Betogers worden met water overgoten om af te koelen tijdens de laatste van een vijf dagen durende mars van Hudaydah naar Sanaa. Foto AP / Hani Mohammed

De regering van Jemen heeft vandaag een wet aangenomen die immuniteit verschaft aan president Ali Abdullah Saleh. Hij en iedereen die tijdens zijn 33 jaar durende machtsperiode onder hem heeft gewerkt kan niet worden vervolgd.

Het besluit van het kabinet om de wet aan te nemen kwam als een verrassing in Jemen, meldt Reuters. Bekend was dat het vredesakkoord dat Saleh in november tekende hem en zijn familie immuniteit zou verschaffen. Het kabinet is nu akkoord, Jemens parlement moet nu nog volgen. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties lieten eerder al weten dat de maatregel internationale wetten schendt.

Onduidelijk was het dat de immuniteit zou gelden voor de complete 33 jaar dat hij aan de macht is geweest en ook nog voor iedereen die daar een rol in heeft gehad. Overigens heeft Saleh de macht nog steeds niet overgedragen. Dit staat gepland voor 21 februari. Dan neemt zijn vicepresident het stokje over. Het aannemen van de immuniteitswet moet gezien worden als een manier van de Jemenieten om de machtsoverdracht te versnellen.

Een van de eisen van betogers tegen Saleh en zijn regering was juist berechting van de president. Hij wordt door hen verantwoordelijk gehouden voor het doden van honderden demonstranten tijdens de reeds elf maanden durende landelijke opstand.

De wet schrijft duidelijk voor dat de beslissing om de president en zijn ordetroepen immuniteit te verschaffen niet kan worden teruggedraaid of aangepast. De Verenigde Staten en de Golfstaten die het akkoord hebben opgezet staan achter de wet. Ze hopen op deze manier een machtsvacuüm te voorkomen zodat terreurorganisaties of militanten zich thuis gaan voelen in Jemen.

    • Jules Seegers