Kramer keert terug met vijfde titel EK allround, Blokhuijsen tweede

Sven Kramer op weg naar een indrukwekkende comeback tijdens een groot toernooi. Foto Reuters / Laszlo Balogh

Sven Kramer is voor de vijfde keer in zijn carrière Europees kampioen allround geworden. De 25-jarige Fries won op de buitenbaan in Boedapest de afsluitende 10.000 meter en verdrong daarmee Jan Blokhuijsen van de eerste plaats.

De uitslag was nog even voorlopig omdat de Noren twee protesten indienden. Een bezwaar werd geuit aan Blokhuijsen die in zijn slotrit bij het ingaan van de binnenbocht een blokje aantikte. Dat is tegen de regels omdat schaatsers binnen hun baan moeten blijven.

Een tweede protest werd ingediend tegen winnaar Kramer. Die kwam feestvierend en zich zeker wetend van een ruime voorsprong met een geheven rechterbeen de finish over; een zogenoemde kick-finish is eveneens verboden omdat die voorheen gebruikt werd om tijd te winnen. Beide protesten werden door de jury al gauw afgewezen.

‘Niet verwacht zo goed te zijn’

Kramer is nog maar één titel verwijderd van het record van Rintje Ritsma, die zes keer de Europese titel pakte. Hij kwam het hele vorige seizoen niet in actie vanwege een slepende dijbeenblessure. Onduidelijk was of en hoe overtuigend hij nog terug zou keren aan de top.

“Dit is onwijs speciaal. Zeker na zo’n klote periode; als je dan op deze manier terug kunt komen is dat super. Ik ben nog niet beter terug dan ooit, wel heel hard aan het werk voor de Winterspelen in Sotsji van 2014. Het gaat goed. Voorafgaand aan dit EK voelde ik twijfel. Dat ik zo goed zou zijn had ik ook niet verwacht.” - Kramer tegenover de camera van de NOS.

Kramers ploeggenoot bij TVM Jan Blokhuijsen werd tweede in het algemeen klassement. De 22-jarige begon als leider aan de 10.000 meter en reed een sterk toernooi. Dat gold ook voor Koen Verweij die behalve zijn twee landgenoten alleen de Noor Havard Bøkko voor zich moest dulden.

    • Jules Seegers