Schrijfster Annejet van der Zijl wint Gouden Ganzenveer

Annejet van der Zijl heeft de Gouden Ganzenveer gewonnen. De schrijfster en historica kreeg de cultuurprijs vanwege haar grote bijdrage aan het geschreven of gedrukte woord in Nederland.

De 50-jarige Van der Zijl schreef onder meer het boek Anna, over Annie M.G. Schmidt. Geïnspireerd op deze biografie is er een zevendelige televisieserie gemaakt die in 2010 werd uitgezonden.

“Liefs van Annie laat zich lezen als een biografie in het klein, zeker met de commentaarstem van Van der Zijl erbij. Belangrijk verschil is natuurlijk dat we in het brievenboek dichter bij Annie blijven en bij haar altijd weer verrassend directe formuleringen: helder, geestig en lichtvoetig.” - recensie Anna in NRC Handelsblad, mei 2011.

Van haar boek Sonny Boy, verfilmd door regisseur Maria Peters, zijn meer dan een half miljoen exemplaren verkocht. Van der Zijl promoveerde als historica aan de Universiteit van Amsterdam op de reconstructie van de tot dan toe onbekende Duitse achtergrond van prins Bernhard.

“Wij hebben hem nooit als Duitser willen zien. Daarom heeft hij zijn fabels kunnen volhouden.” - Van der Zijl over haar research naar Bernhard.

Vorig jaar werd de prijs gewonnen door Remco Campert. Eerdere winnaars zijn Joke van Leeuwen, Joost Zwagerman, Tom Lanoye, Peter van Straaten, Maria Goos, Kees van Kooten, Jan Blokker en Michaël Zeeman.

De prijs, een ganzenveer van goud, wordt op 5 april aan Van der Zijl uitgereikt in hotel The Grand in Amsterdam.