Rosenthal wil mensenrechtenambassadeur naar Nigeria sturen

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal wil de Nederlandse mensenrechtenambassadeur naar Nigeria sturen vanwege het geweld tegen christenen in het land. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

Deze ambassadeur kan met andere landen in gesprek gaan om te bekijken hoe mensenrechten kunnen worden bevorderd.

De afgelopen dagen zijn in Nigeria tientallen mensen omgekomen bij aanslagen van radicale islamieten op christenen. De minister heeft geschokt gereageerd. Hij wijst erop dat vorig jaar ruim vijfhonderd Nigerianen zijn omgekomen door terrorisme.

“Geweld tegen religieuze minderheden is niet acceptabel.” - Rosenthal

De minister roept de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan op maatregelen te nemen tegen het geweld. Nederland probeert daarnaast met andere Europese landen de aanslagen in Nigeria op de agenda van de Verenigde Naties te zetten. Ook onderzoekt de Europese Unie de komende dagen hoe Nigeria kan worden geholpen bij het beschermen van de godsdienstvrijheid.

    • Marije Willems