Rosenthal vanuit VAE: hoofddoek Beatrix ‘op zich niets bijzonders’

De koningin werd begeleid door een delegatie tijdens een bezoek aan de Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan moskee. Screenshot NOS

“Het is een kwestie van respect tonen aan een godshuis.” Met die woorden deed Uri Rosenthal de verontwaardiging af van de PVV over het dragen van een hoofddoek door de koningin.

Eerder reageerde de RVD al op de partij van Geert Wilders die liet weten Kamervragen te willen stellen naar aanleiding van de hoofddoek. De dienst zei dat Beatrix een hoofddoek droeg ‘uit respect voor de gewoontes in het ontvangende land’.

De hoofddoek is volgens de PVV een symbool van islamisering, onderdrukking en discriminatie van de vrouw. In de vragen aan premier Mark Rutte vraagt de partij of ‘deze trieste wanvertoning’ niet had kunnen worden voorkomen, meldt persbureau Novum.

“Het is op zichzelf niets bijzonders. Als hare majesteit naar bijvoorbeeld een synagoge of een gebedshuis van christelijke aard gaat zal ze zich ook gepast kleden en zich aanpassen aan de religieuze gewoonten en tradities die daarbij horen.”

Ook prinses Máxima droeg een hoofddoek toen ze naar de moskee in Abu Dhabi ging. Het Koninklijk Huis is voor een staatsbezoek in de Verenigde Arabische Emiraten.

    • Jules Seegers