Musharraf heft eigen ballingschap op, naar Pakistan voor verkiezingen

Drukte en openbare steun aan Musharraf vandaag in Karachi waar een openbare partijbijeenkomst plaatshad van de All Pakistan Muslim league (APML). Foto AFP / Rizwan Tabassum

De voormalige Pakistaanse president Pervez Musharraf keert eind deze maand terug naar zijn vaderland. Hij wil zich daar naar eigen zeggen voorbereiden op zijn deelname aan de eerstvolgende parlementsverkiezingen met zijn eigen partij ‘All Pakistan Muslim League’. Eerder al gaf hij al aan zijn land uit het moeras van ‘totale wanhoop, moedeloosheid en radeloosheid’ te willen trekken met de APML.

Gisteren zei openbaar aanklager Chaudhry Zulfiqar Ali dat Musharraf bij terugkeer arrestatie wacht. Justitie verdenkt hem van een aandeel in de moord op ex-premier Benazir Bhutto in 2008. Waarnemers verwachten dat het machtige Pakistaanse leger de aanhouding van Musharraf, die uit hun gelederen voortkomt, echter niet zal toestaan.

Musharraf, die in 1999 via een coup de macht greep, trad uiteindelijk in augustus 2008 af, nadat een afzettingprocedure tegen hem dreigde. Hij werd als president opgevolgd door Asif Ali Zardari, de weduwnaar van Bhutto die het politiek leiderschap van de Pakistaanse Volkspartij (PPP) na haar dood naar zich toe trok.

Musharraf verblijft afwisselend in Londen en Dubai in zelfgekozen ballingschap sinds hij in 2008 door de partij van Bhutto tot aftreden werd gedwongen. Zardari geniet nauwelijks steun onder de bevolking en is in een hoogopgelopen conflict met het leger verwikkeld, meldt AP. Ook Musharraf is niet bijster populair in eigen land.

    • Jules Seegers