Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Koningin Beatrix bezoekt moskee in Abu Dhabi - PVV kondigt Kamervragen aan

Koningin Beatrix met aan haar zijde prins Willem-Alexander en prinses Máxima wordt begeleid door een delegatie tijdens een bezoek aan de Sjeik Zayed bin Sultan Al Nahayan moskee. Screenshot NOS

Koningin Beatrix is vandaag haar staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten begonnen met een bezoek aan een moskee in Abu Dhabi. Gesluierd en gekleed in een abaya ging de koningin het imposante gebedshuis binnen.

Koningin Beatrix brengt de komende dagen een staatsbezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten en Oman. Ze kwam gisteren aan in Abu Dhabi vergezeld door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Daarnaast reist een uitgebreide delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven mee.

In maart vorig jaar werd een bezoek aan Oman uitgesteld door de politieke onrust in het land. Wel bracht de koningin toen een paar dagen later wel een privébezoek aan de golfstaat. Onlangs zei minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken dat “de zaak” er “niet perfect” is, maar dat de redenen om van een officieel bezoek af te zien, zijn weggevallen.

De koningin zal tot en met dinsdag in de Verenigde Arabische Emiraten verblijven. Daarna vindt het uitgestelde staatsbezoek aan Oman plaats.

Update 12.19 uur: PVV verbolgen over hoofddoek Beatrix

Met het dragen van een hoofddoek tijdens het bezoek aan de moskee legitimeert koningin Beatrix de onderdrukking van vrouwen. Dat stelt de PVV in vandaag aangekondigde Kamervragen.

De hoofddoek is volgens de PVV een symbool van islamisering, onderdrukking en discriminatie van de vrouw. In de vragen aan premier Mark Rutte vraagt de partij of ‘deze trieste wanvertoning’ niet had kunnen worden voorkomen, meldt persbureau Novum.

Update 15.06 uur: ‘s Lands wijs, ‘s lands eer

Koningin Beatrix droeg een hoofddoek “uit respect voor de gewoontes in het ontvangende land”. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten, hiermee aangevend dat de koningin zich altijd aanpast aan de gebruiken in het land dat zij bezoekt.