Koning glamrock officieel met pensioen - David Bowie viert 65ste verjaardag

Screenshots YouTube

Vandaag viert David Bowie, de koning van de glamrock, zijn 65ste verjaardag. En dat moet gevierd worden met zijn muziek.

David Robert Jones, want dat is zijn echte naam, begon in de vroege jaren zestig met zijn band Davie Jones With The King-Bees. Ontelbare projecten volgden. Zijn carrière kwam in een stroomversnelling toen in 1969 het nummer Space Oddity uitkwam naar aanleiding van Stanley Kubricks film 2001: A Space Odyssey. Zijn kameleontische persoonlijkheid zorgt ervoor dat zijn muziek niet in hokjes en genres te vangen is. Dan weer als Ziggy Stardust, dan weer als de Thin White Duke wist hij zichzelf opnieuw uit te vinden.

‘Een folkzanger, alien, soulman, art-rocker, popster…’

Bowie laat zich niet makkelijk typeren. Ook zijn de meningen - uiteraard - verdeeld over zijn betekenis voor de rockgeschiedenis. Volgens de een wordt zijn muziek zwaar overschat, terwijl de ander hem groter vindt dan Nietzsche. Het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone over Bowie:

A consummate musical chameleon, David Bowie has been a folksinger, androgyne, alien, decadent, blue-eyed soul man, art-rocker and a modern pop star, with each persona spawning a new league of imitators. Though he’s achieved varying degrees of success is ongoing experimentations and genre hopping, Bowie’s place in history is secure: This is a man who did for pretensions what Jimi Hendrix did for electric guitar.

Biograaf van Bowie verwacht geen comeback meer

Zijn vijftigste verjaardag werd door Bowie nog groots gevierd met bevriende artiesten in het New Yorkse Madison Square Garden(video). Nu is hij 65 jaar: dat betekent officieel pensioen voor Bowie. Zijn biograaf zei vorig jaar al dat een comeback er hoogstwaarschijnlijk niet meer inzit. Tegen muziekblog Spinner zei Paul Trynka:

“My heart says he’ll come back. But my head says he’s likely not to. I think he would only come back if he thinks he could deliver something that will be seismic. If you pop back into the stage, it’s got to be something that has a big explosion and lots of flashes. It would be a bit of a miracle if he comes back, but miracles do happen.”

Top vijf

De lezers van het Britse muziektijdschrift NME stellen de volgende top vijf samen van beste Bowie-nummers:
1)

2)

3)

4)

5)

En vergeet ook vooral deze en deze en deze niet. Meer vind je hier.

    • Marije Willems