Kim Jong-un dreigt ‘op zijn verjaardag’ met oorlog

Kim Jong-un zoals hij te zien is in de vandaag getoonde documentaire: omringd door militairen. Foto Reuters

Op zijn vermeende verjaardag was Kim Jong-un vandaag te zien in een documentaire over hem op de Noord-Koreaanse televisie. Nu de nieuwe leider 28, of misschien 29, jaar oud is werd hij voor het eerst pratend getoond.

Op de beelden van vandaag was Kim Jong-un met zijn vader te bewonderen. Hij schudt verder de hand met wetenschappers die in april 2009 een raket lanceerden waardoor de verhoudingen met Zuid-Korea onder verdere spanning kwamen te staan.

“Ik had al besloten een echte oorlog te beginnen als vijanden die raket hadden neergehaald.” – Kim Jong-un op de archiefbeelden.

De lancering kwam Noord-Korea op hevige kritiek en sancties van de internationale gemeenschap te staan. Volgens de voice over zegt Kim Jong-il dat zijn zoon toen al de leiding had over dit soort lanceringen.

Boven de werkelijke leeftijd van wijlen Kim Jong-ils zoon zweeft nog altijd een groot vraagteken. Datzelfde geldt voor zijn geboortedag. Volgens diverse nieuwsdiensten is vandaag echter de dag die wordt aangegrepen als Uns verjaardag. Voor de tweede keer in een week tijd was een documentaire over hem te zien.

Opnieuw was de nieuwe opperste leider te zien bij militaire installaties waardoor de indruk wordt gewekt dat hij de lijn van zijn vader volgt: het leger voorop. De beelden zouden moeten aantonen dat hij reeds ervaren is in het aanvoeren van het leger. Op nieuwjaarsdag was te zien hoe hij een tankdivisie bezocht.

Fragment van documentaire Noord-Koreaanse televisie over de nieuwe leider van het land:

    • Jules Seegers