‘Iran begonnen met uraniumverrijking’

Iranian students hold up their hands as a sign of unity as they form a human chain around the Uranium Conversion Facility (UCF) to show their support for Iran's nuclear program in Isfahan, 450 km (280 miles) south of Tehran November 15, 2011. REUTERS/Morteza Nikoubazl (IRAN - Tags: POLITICS ENERGY EDUCATION) Iraanse studenten vormen een menselijke keten rond de UCF (uranium conversion facility) om hun steun te betuigen aan Irans nucleaire programma, in november vorig jaar. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

Iran is begonnen met een uraniumverrijkingsprogramma in een nieuwe ondergrondse installatie die goed beschermd wordt tegen mogelijke luchtaanvallen. Dat bericht de conservatieve Iraanse krant Kayhan vandaag.

Kayhan, die nauwe banden heeft met het Iraanse regime, meldde op de voorpagina berichten te hebben ontvangen ‘waaruit blijkt dat Iran, tegen de achtergrond van een verhoogde dreiging van buitenlandse vijanden, is begonnen met uraniumverrijking in de Fordo-installatie’.

Iran heeft al een grote uraniumverrijkingsinstallatie in Natanz, in Centraal-Iran, met bijna achtduizend centrifuges. Teheran begon in 2006 met de verrijking in Natanz. De centrifuges van Fordo zijn volgens berichten echter veel efficiënter en de installatie wordt beter beschermd tegen luchtaanvallen. De bouw van Fordo, vlak naast een militaire basis, werd lange tijd geheimgehouden en pas door Iran erkend toen westerse inlichtingendiensten de installatie in september 2009 hadden ontdekt.

Uraniumverrijking vormt de kern van Irans problemen met het Westen. De technologie kan worden gebruikt om kernenergie op te wekken, maar ook om nucleaire wapens mee te maken. Iran zegt dat de reactoren alleen gebruikt worden om energie op te wekken en om onderzoek te doen. Het land weigert het programma te beëindigen.

Ahmadinejad in Latijns-Amerika op zoek naar politieke steun

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is vandaag begonnen aan een rondreis door Latijns-Amerika. Hij zoekt politieke steun, nu het Westen de druk op Iran opvoert door middel van nieuwe sancties tegen de olie-industrie.

    • Marije Willems