Irak wil uitlevering vicepresident Hashemi om doodseskader

De Iraakse regering heeft het Koerdische bestuur van Noord-Irak officieel verzocht om de uitlevering van vicepresident Tareq Hashemi. Al-Hashemi, het politiek boegbeeld van de Iraakse sunnieten, week uit naar het noorden omdat de shi’itische regering van premier Nouri al-Maliki hem vervolgt voor een reeks liquidaties.

Ordetroepen kijken toe bij een demonstratie gisteren van Irakezen tegen Hashemi in Basra. Foto AP / Nabil al-Jurani

De Iraakse regering heeft het Koerdische bestuur van Noord-Irak officieel verzocht om de uitlevering van haar vicepresident Tareq Hashemi. Hashemi, het politiek boegbeeld van de Iraakse sunnieten, week uit naar het noorden omdat de shi’itische regering van premier Nouri al-Maliki hem vervolgt voor een reeks liquidaties.

De Koerdische autoriteiten lieten vandaag weten het uitleveringsverzoek tegen de vicepresident en veertien handlangers te hebben ontvangen. Woordvoerder Dadyar Hameed wilde niet zeggen of zij aan het verzoek gehoor geven. Vorige maand werd al een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Hashemi, maar dat heeft schijnbaar weinig effect gesorteerd.

Middenoosten-deskundige Carolien Roelants van NRC sprak toen al van een ‘ondoorzichtige situatie; een totaal onheldere machtsstrijd’.

“Hashemi is de tweede vice-president van Irak en is dus behoorlijk hoog. Hij is een van de leidende figuren binnen de overwegend sunnitische, maar seculiere, Iraqiya partij. Die partij werd bij de verkiezingen in 2010 het grootst, maar is bij de vorming van de regering van de shi’itische premier Maliki door middel van handige manoeuvres aan de kant gezet. Het arrestatiebevel tegen Hashemi is onderdeel van de campagne van Maliki om de Iraqiya partij definitief terzijde de schuiven.”

Hashemi lijkt veilig zolang hij in het noorden zit

Volgens de regering in Bagdad gaf vicepresident Tareq Hashemi leiding aan een doodseskader dat het jaren geleden gemunt had op prominente politici. Al-Hashemi ontkent schuld. Hij trok in december richting het noorden vlak voordat de Amerikanen Irak verlieten.

Het noorden van Irak is tamelijk autonoom. De Koerden hebben er hun eigen ordediensten en de Iraakse politie heeft er geen macht. Zolang Hashemi er te gast is bij de Koerdische president Jalal Talabani blijft hij buiten bereik van Bagdad.

    • Jules Seegers