Herman Finkers vs. Hans Teeuwen

Bron uitzendinggemist/YouTube

De theatervoorstellingen van Herman Finkers en Hans Teeuwen werden gisteravond tegenover elkaar geprogrammeerd. Teeuwen moest het wat kijkcijfers betreft afleggen tegen de Tukker.

De voorstelling Na de Pauze, waarmee Finkers in 2008 na zeven jaar afwezigheid zijn rentree maakte, wist gisteravond 2,1 miljoen mensen te boeien, terwijl 983 duizend mensen afstemden op Spiksplinter van Teeuwen. Een opvallend verschil, temeer omdat de show van Finkers al twee (!) keer eerder is uitgezonden in 2009 en 2011. De tv-première in 2009 trok 2,4 miljoen kijkers. Het was de eerste keer dat Teeuwens Spiksplinter op tv werd uitgezonden.

De reacties op Twitter lopen uiteen:

Twitter avatar marceldorado Marcel Otte Herman Finkers en Hans Teeuwen op dezelfde avond is als Cruijff en van Gaal bij dezelfde club.
Twitter avatar berendquest Berend Quest @grimbo76 Het is een strijd van de Vara, over de rug van Finkers.
Twitter avatar dennismons dennismons Jezus Tyfus! Finkers is kak én Teeuwen is poep. WAAR GAAT DEZE WERELD HEEN?!

Wat vinden de critici?

Theaterrecensent Henk van Gelder noemde de voorstelling van Finkers destijds in NRC Handelsblad “opvallend serieus”:

“Finkers geeft zichzelf nu ook de ruimte voor praatjes die het voornamelijk van zijn charme moeten hebben. Na de pauze is een tot de kern teruggebracht programma waarin Finkers een wonderbaarlijk lichte toon aanslaat – juist als het over zijn ziekte gaat. Met een mengeling van filosofische berusting en een onverstoorbaar relativeringsvermogen heeft Finkers een unieke, bijna delicate voorstelling gemaakt.”

Volgens NRC-kunstredacteur Ron Rijghard kan Teeuwen de eeuwige pestkop zijn, omdat hij alles en iedereen in de maling neemt:

“In Spiksplinter lijkt Teeuwen normaler dan eerst, omdat hij minder gekke stemmen doet. Dat maakt zijn act gevaarlijker, maar ook geestiger. Als het zou lijken alsof hij het meent, zou de grap eraf zijn. Dus laat hij de gekte onder de oppervlakte borrelen, en geregeld tot uiting komen. Met name in zijn verknipte sprookjes, die tot zijn beste sketches behoren. Teeuwen is wars van realistisch cabaret waarin de cabaretier zijn moralisme predikt, verpakt in grappen. Hij is veel meer een acteur, die geraffineerd zenuwzieke personages verbeeldt.”

Terugkijken?
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Fragment uit de show van Hans Teeuwen:
(de volledige theatervoorstelling biedt RTL aan tegen betaling)