Arabische Liga wil nog niet aan hulp VN, weer doden in Syrië

Een meisje uit de overwegend Koerdische plaats Amuda in Noord-Syrië houdt tijdens een protest tegen president Bashar al-Assad een Koerdische en Syrische vlag vast. Foto Reuters

Op de dag dat de Arabische Liga besluit nog steeds geen hulp van VN te vragen bij de waarnemingsmissie in Syrië, zijn bij gevechten tussen het Syrische leger en naar de oppositie overgelopen militairen elf regeringssoldaten gesneuveld. Minstens twintig burgers gewond geraakt.

Nog geen formeel verzoek aan VN om missie te steunen

Naast de gewelddadige botsingen in Basr al-Hair, in de zuidelijke provincie Daraa, laaide het geweld vandaag ook op in de centrale regio Homs en de oostelijke provincie Deir el-Zour. Bij invallen van regeringstroepen vielen daar meerdere burgerdoden, aldus het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gezegd tegenover AP.

Over het exacte dodental bestaat nog onduidelijkheid en de berichten kunnen niet door onafhankelijke verslaggevers worden gecontroleerd. Ondertussen is vandaag in Kairo besloten door de Arabische Liga dat opnieuw zal worden opgeroepen tot een einde aan het geweld in Syrië. De Verenigde Naties vragen om experts naar het land te sturen om zo de waarnemingsmissie kracht bij te zetten is nog een brug te ver.

Liga: niet alleen Syrische regering laakt vredesplan

Reuters maakt dat op uit een ontwerpverklaring van de Liga. Wel blijft er overleg plaatsvinden tussen het Arabische orgaan en de VN. De waarnemers zijn sinds twaalf dagen in Syrië om te controleren of toezeggingen over het beëindigen van het gewelddadig neerslaan van anti-regeringsprotesten worden nageleefd.

De Arabische Liga maakte bekend dat het meer waarnemers in Syrië wil hebben en dat zij onafhankelijker te werk moeten kunnen gaan. Alleen onder deze voorwaarden zou de missie succesvol kunnen worden uitgevoerd.

Volgens de oppositie zijn bij aanhoudend geweld zeker 450 mensen gedood terwijl de waarnemers al in het land waren. De Liga zei vandaag dat regeringstroepen hieraan schuldig is, maar dat ook andere militaire strijdkrachten het vredesplan niet naleven. De Syrische oppositie wordt opgeroepen mee te helpen met de waarnemingsmissie.

Analyse Al Jazeera over missie die volgens (een deel van) de Syrische oppositie gedoemd is te mislukken: