Ahmadinejad begint rondreis in Latijns-Amerika op zoek naar steun

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad brengt een bezoek aan onder meer Venezuela en Cuba. Foto Reuters / Morteza Nikoubazl

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad begint vandaag aan een rondreis door Latijns-Amerika. Hij zoekt politieke steun, nu het Westen de druk op Iran opvoert door middel van nieuwe sancties tegen de olie-industrie.

Ahmadinejad zal spreken met andere anti-Amerikaanse presidenten tijdens een bezoek dat volgens Washington laat zien dat Iran “wanhopig op zoek naar vrienden” is.

De eerste stop is OPEC-bondgenoot Venezuela, waar Ahmadinejad is verzekerd van een warm welkom door president Hugo Chavez. Hij zal ook een bezoek brengen aan Cuba en Ecuador en zal de inauguratie bijwonen van de herkozen Nicaraguaanse president Daniel Ortega.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken:

“We maken absoluut duidelijk naar landen over de hele wereld dat het nu niet het moment is om de betrekkingen te verdiepen met Iran, op het gebied van veiligheid en economische banden. [...] Nu het regime toenemende druk voelt, is het wanhopig op zoek naar vrienden en bezoekt het interessante plaatsen om nieuwe vrienden te vinden.”

Chavez: Obama moet zich met z’n eigen zaken bemoeien

De vriendschappelijke betrekkingen tussen Ahmadinejad en Chavez zijn een groeiende bron van zorg voor Obama. In een kranteninterview vorige maand, zei hij:

“Vroeg of laat zal de bevolking van Venezuela moeten beslissen welk mogelijk voordeel er is in het hebben van relaties met een land dat de fundamentele mensenrechten schendt en is geïsoleerd van het grootste deel van de wereld.”

In een reactie zei Chavez dat Obama zich met zijn eigen zaken moest bemoeien. In het verleden heeft Chavez gedreigd met een olie-exportstop naar de Verenigde Staten, maar daar heeft hij nooit gevolg aan gegeven.

Mogelijk zullen Ahmadinejad en Chavez nieuwe deals aankondigen tijdens de reis. Iran heeft in het Zuid-Amerikaanse land huizen en zuivel- en autofabrieken gebouwd.

Obama verscherpte onlangs de sancties tegen de Iraanse olie-industrie

Rond de jaarwisseling tekende Obama een ingrijpend wetsvoorstel dat onder meer nieuwe sancties inhoudt tegen financiële instellingen die handel drijven met de centrale bank van Iran. Het wetsvoorstel heeft tot doel om de olie-inkomsten in Teheran te verminderen.

Iran is de vijfde olie-exporteur ter wereld, en sancties tegen de Centrale Bank zou de olieprijs mogelijk huizenhoog opstuwen.