Activisten enteren Japans schip walvisvaarders

Drie Australische dierenrechtenactivisten zijn vandaag in het ochtendduister aan boord geklommen van een schip van Japanse walvisvaarders, de Shonan Maru No. 2. De mannen klommen voor de zuidwestelijke kust aan boord terwijl het schip op de hielen zat van de Steve Irwin, het vlaggenschip van milieuorganisatie Sea Shepherd. Dat meldt AP.

Het drietal hoort bij de groep Forest Rescue, maar zegt Sea Shepherd te willen helpen een einde te maken aan de ‘illegale stroperij op walvissen’. Een woordvoerder van de walvisvaarders bevestigt dat drie mannen aan boord zijn geklommen en laat weten dat ze worden ondervraagd.

“Ik zou hen beschrijven als vrijwillige gevangenen.”

De Shonan Maru No. 2 was ooit een walvisvaarder, maar wordt tegenwoordig ingezet om de vloot te beveiligen. De activisten waren met twee kleine bootjes naar het schip gegaan en vervolgens over de reling geklommen. Daar zouden ze hebben gevraagd hen terug naar Australië te brengen en zich vervolgens uit ‘onze wateren’ te verwijderen. Het zou gaan om de 47-jarige Geoffrey Owen Tuxworth, de 44-jarige Simon Peterffy en de 27-jarige Glen Pendlebury.

In 2010 wist een activist van Sea Shepherd, de Nieuw-Zeelander Pete Bethune, ook aan boord van het schip te komen, schrijft persbureau Novum. Hij bracht daarna vijf maanden door in een Japanse cel voordat hij voor een reeks overtredingen werd veroordeeld en uitgezet.

De jacht op walvissen is in 1986 verboden, maar er is een uitzondering gemaakt voor jacht met wetenschappelijke doeleinden. Japan presenteert de jacht als wetenschappelijk, waarbij het vlees dat niet voor onderzoek wordt gebruikt voor consumptie wordt verkocht.

    • Marije Willems