Zij: 'Weinig bezig met inkomen'

Laura Schön (30) en Rogier Charles (34) zijn drie jaar samen. Zij is projectmanager in de culturele sector, hij is oprichter van een kortingsite voor duurzame producten . Ze wonen samen in een heel klein appartement.

Rogier en Laura gefotografeerd door David Galjaard in hun huis in Haarlem voor de rubriek "Het Huishoudboekje" - Economie pagina zaterdag editie NRC Handelsblad

In

Laura: „Het ene moment heb ik weinig werk, het andere heb ik drie opdrachten tegelijk. Daardoor verschilt mijn inkomen heel sterk per maand. En toch ben ik weinig bezig met wat er binnenkomt.”

Rogier: „Weinig? Jij bent er totaal niet mee bezig.”

Laura: „Tot nu toe gaat het goed.”

Rogier: „Laura en ik werken heel veel. Mijn werkplek is thuis, dus ik heb geen werktijden. Ik zit zeven dagen per week zo’n vijf uur per dag achter mijn computer. Daarnaast werk ik nog twee avonden bij een poppodium. Door met mijn kortingssite realdealz.nl duurzame dingen goedkoper te maken, hoop ik dat mensen meer duurzame producten gaan kopen. Elke week sluit ik een deal met een webshop of restaurant, en vraag een commissie van 10 procent over elk verkocht product. ”

Laura: „De website moet nog veel meer mensen bereiken. Dat is lastig.”

Rogier: „Ik heb er ook niet voor gestudeerd, dat merk je toch.”

Laura: „Je doet nu wel wat je wilt doen.”

Rogier: „Voor het geld doe ik het niet. Dit maakt me veel blijer. Als we iets willen kopen of een groter appartement willen, hebben we meer geld nodig. Maar voor nu zijn we tevreden.”

Laura: „Als we voor het geld zouden gaan, hadden we wel voor een baas gewerkt.”

Rogier: „Tot anderhalf jaar geleden werkte ik als grafisch ontwerper bij een bureau en verdiende ik veel meer. Ik denk zo’n 1.800 euro bruto.”

Laura: „Toch houd ik me steeds meer bezig met wat ik met een opdracht verdien. Nu is mijn uurtarief gemiddeld 35 euro. Vrij weinig.”

Rogier: „Veel te laag.”

Laura: „We zitten in een vriendengroep waar het nooit gaat over een dertiende maand of vakantiegeld. Al heeft Rogier wel wat vrienden die onwijs met hun carrière bezig zijn.”

Rogier: „Die zien ons als rare creatieve mensen die zich verder nergens druk over maken.”