Wind hindert Wüst op EK, Pechstein leidt verrassend

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein (39) is na twee afstanden de verrassende leider van het klassement op de EK allround in Boedapest. De Berlijnse, al jaren achtervolgd door dopingperikelen en een schorsing, verdedigt zaterdag op de 1.500 meter een kleine voorsprong (0,06 seconde) op Ireen Wüst. Regerend kampioene Martina Sablikova volgt op ruim anderhalve seconde van het duo.

Op de Hongaarse buitenbaan was Wüst het minst tevreden over die uitgangspositie, halverwege het toernooi. De Brabantse leek na haar snelle 500 meter (40,21 seconden) op rozen te zitten. Nooit eerder nam ze zo’n grote voorsprong op Sablikova (41,79). Maar één zwiepende windvlaag die tijdens haar 3.000 meter door het stadspark van Boedapest joeg, verpestte alsnog haar avond. In de derde ronde kreeg ze, in de woorden van coach Gerard Kemkers „een windvlaag in haar neus”, waardoor ze bijna tot stilstand kwam. Wüst (4.22,59) verloor kostbare tijd op zowel Pechstein (4.19,71) en Sablikova (4.16,09), die het grootste deel van haar achterstand goedmaakte.

Wüst klaagde achteraf ook over een botte rechterschaats als gevolg van stof en bladeren op het ijs. Maar ze wilde de omstandigheden in de buitenlucht – met een koude, straffe wind – niet als excuus aandragen. „Dat hoort bij buitenschaatsen. Dat neemt niet weg dat de anderen hard en goed gereden hebben. Ik heb geknokt voor wat ik waard was. ”

Pechstein genoot ondertussen met volle teugen van haar prestaties, zeker na haar onverwacht snelle 500 meter (40,67). „Ik ben heel tevreden hiermee”, zei ze na afloop. „Mijn doel is hier een medaille te halen. Welke, dat maakt mij niet uit.”

Pechstein maakte vorig jaar haar rentree na een schorsing van twee jaar, opgelegd nadat in 2009 verhoogde bloedwaarden bij haar waren geconstateerd. Dat kan duiden op dopinggebruik, Pechstein weet de waarden aan een erfelijke aandoening. Ze werd onlangs vrijgesproken door het Duitse antidopingbureau.

    • Rob Schoof