VS bevrijden 13 Iraniërs uit handen van piraten

Dezelfde Amerikaanse vlooteenheid die afgelopen dinsdag van Iran te horen kreeg dat ze het niet moest wagen nogmaals de Golf binnen te varen via de Straat van Hormuz, heeft donderdag in de Arabische Zee dertien vissers uit Iran gered uit de handen van Somalische piraten.

Dat maakt het Pentagon vrijdag bekend. Iran heeft nog niet gereageerd op het volgens Amerikaanse woordvoerders „humanitaire gebaar”.

De reddingsactie komt op een moment dat de relatie tussen Iran en de Verenigde Staten zeer gespannen is wegens het nucleaire programma van Iran. De VS en de EU sturen aan op een boycot van Iraanse olie. Als reactie heeft Iran gedreigd de Straat van Hormuz af te sluiten.

Juist vrijdag kondigden de autoriteiten in Teheran aan dat ze volgende maand nieuwe marineoefeningen willen houden in de zeer strategische zeestraat.

Nadat de Amerikaanse eenheid, met onder meer het vliegdekschip USS John Stennis, zijn operatie in de Golf had afgerond, zei de Iraanse generaal Ataollah Salehi dinsdag dat het vliegdekschip niet moest terugkeren naar de Golf. „Wij zijn niet gewoon meer dan een keer te waarschuwen”, voegde hij er dreigend aan toe.

De Amerikaanse eenheid ontving donderdag een alarmsignaal van de kapitein van het Iraanse vissersschip Al Molai, die liet weten dat hij en zijn bemanning werden vastgehouden door piraten. De Al Molai was al zo’n zes weken in handen van de piraten. (Reuters, AP, AFP)