Vrouw, kind én homo's bij Ajax-AZ

Niet alleen vrouwen en kinderen, ook homo’s moeten toegelaten worden bij het bekerduel Ajax-AZ. Daarvoor pleit Kristiaan Schimmel, hoofdredacteur van gay.nl. „Het voetbalstadion is nog steeds een van de meest homofobe locaties van Nederland en er gebeurt weinig tot niets om dat te veranderen. De KNVB kan nu een statement maken.”

Het bekerduel Ajax-AZ moet op last van de tuchtcommissie van de KNVb op 19 januari zonder publiek worden overgespeeld, nadat een Ajax-hooligan een maand eerder AZ-doelman Esteban had belaagd en het bekerduel werd gestaakt.

Donderdag maakte Ajax bekend dat het – naar Turks voorbeeld – de KNVB heeft verzocht wel vrouwen en kinderen te mogen toelaten. De bond reageerde gematigd positief, maar wil een plan van aanpak ontvangen voordat een definitieve beslissing wordt genomen.

De Amsterdamse afdeling van homobelangenorganisatie COC schaart zich achter de oproep van hoofdredacteur Schimmel. COC Amsterdam stelt al jaren discussie te voeren over het „homofobe karakter van de Ajax-achterban”.

Schimmel denkt niet dat er misbruik gemaakt wordt van een dergelijke regeling. „Bijna iedere Nederlandse homo heeft wel een profiel op gay.nl en anders kan via een COC-lidmaatschap gecheckt worden of iemand daadwerkelijk homo is.”

Voorzitter Dennis Boutkan van COC Amsterdam ziet het toelaten van homo’s als een statement. „Ik ben niet zo’n voetbalfan, maar voor Ajax-AZ maak ik een uitzondering”, twitterde hij gisteren.

Overigens is het uitsluiten van mensen op basis van geslacht of geaardheid volgens de Nederlandse wet niet toegestaan, laat de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) weten. Een procedure bij de CGB duurt echter zes maanden. „Als we een klacht zouden krijgen, geldt een uitspraak vooral voor de toekomst”, zegt een woordvoerder. (Novum)