vraag het de thuiskok

Marjoleine de Vos beantwoordt wekelijks vragen over koken.

Inmiddels ben ik 41 jaar getrouwd en heb heel veel gebakken met allerlei bakvormen. Veel vormen zijn van begin jaren zeventig en inmiddels nogal gaan roesten. Wat kan ik daar nog mee?

Liesbeth Jannink

Bakvormen die er na 41 jaar nog zijn en nu pas wat roesten lijken mij juist van geweldig materiaal. Menig bakvorm roest al na een keer of tien gebruiken en als je niet oppast krijg je zo’n vieze roestsmaak aan je taart.

De moderne bakvormen met anti-kleeflaag roesten niet meer, en de siliconenbakvormen al helemaal niet natuurlijk. Wat helpt tegen een eventuele roestsmaak in oudere vormen is de bakvorm met bakpapier bekleden, maar als het gaat om een tulbandvorm of een andere specifieke vorm met een decoratie of iets dergelijks, dan gaat dat natuurlijk niet.

Roest is meestal wel te verwijderen. Ik vond de volgende tips:

1 tl citroensap mengen met tafelzout zodat er een soort pasta ontstaat. Dat met een zachte doek op de verroeste vorm wrijven. Daarna afspoelen (en goed drogen natuurlijk).

Ook uiensap schijnt voor roestvlekken in bestek en dergelijke goed te kunnen werken. Schoonmaakazijn (even laten inweken) wordt ook aanbevolen.

En dan is er nog een biologische roestverwijderaar, genaamd bio-ontroester, waar verscheidene gebruikers op internetfora heel enthousiast over zijn. Die gebruikers zijn alleen wel klussers over het algemeen, geen bakkers. Maar dat hoeft geen bezwaar te zijn dunkt me.

En over bakkers gesproken, verschillende lezers reageerden op de problemen van Hans Laumanns met zijn kerststol die elk jaar iets te droog werd. Nu is een krentenbrood niet voorbehouden aan de kersttijd, dus het is ook in het nieuwe jaar wel de moeite waard om uit te vinden hoe het ideale kerstbrood gebakken wordt.

Mijn eigen kerststol was ook wat aan de droge kant, moet ik bekennen, volgens de medebakker, de meester-bakker eigenlijk, kwam dat omdat ie te lang ontoegedekt op het aanrecht had gelegen.

Marijke Dungelmann vroeg zich af of de meneer in kwestie zijn rozijnen en krenten wel van tevoren weekt, dat is van belang. Zelfs zouden, volgens aanwijzingen uit een bakboekje dat zij bezit, de krenten en rozijnen twee dagen van tevoren tien minuten in lauw water geweekt moeten worden en dan uitgelekt bij kamertemperatuur bewaard worden tot het bakmoment. Ook eieren maken het deeg droog, vooral geen eiwit toevoegen schrijft Louise Buziau. Te veel gist kan volgens lezeres Karin Cox ook de kwestie zijn. Tot slot raadt nog iemand het gebruik van reuzel aan.

Heeft u ook een vraag over koken? Stuur een mail naar thuiskok@nrc.nl

    • Marjoleine de Vos