Verwarring na zware bomaanslag in Syrië

De Syrische regering heeft vrijdag gedreigd „met ijzeren vuist” terug te slaan tegen de daders van een zelfmoordaanslag in het centrum van Damascus. Daarbij kwamen 26 mensen om het leven en vielen 63 gewonden. Twee weken geleden werd de Syrische hoofdstad ook al opgeschrikt door een bomaanslag, waarbij 44 doden vielen.

Het is nog niet duidelijk wie er achter de aanslagen zit. Het bewind van president Bashar al-Assad, die al maanden onder zware druk staat uit binnen- en buitenland om af te treden, suggereerde dat de dader van vrijdag deel uitmaakte van een „complot tegen Syrië”. Bij de vorige aanslag wees de regering met de beschuldigende vinger naar het terroristische netwerk Al-Qaeda.

Syrische oppositieleiders daarentegen uitten de verdenking dat het regime zelf achter de aanslagen zat om de protestbeweging tegen het bewind van Assad in diskrediet te brengen. Ook zouden ze hiermee sympathie hebben willen opwekken van de waarnemers van de Arabische Liga, die op het ogenblik in het land verblijven. Na de aanslag werden de waarnemers volgens een Syrisch televisiestation naar de plek van de aanslag geleid om de verwoesting in de oude wijk Midan te aanschouwen.

Behalve de zware bom in de oude stad deed zich volgens een Syrische functionaris die anoniem wilde blijven nog een tweede, kleinere bomexplosie voor in een voorstad, waarbij een meisje het leven verloren zou hebben. Ook zou er nog een derde bom onschadelijk zijn gemaakt.

Tot dusverre was het in Damascus anders dan in veel andere steden relatief rustig gebleven. Maar de laatste weken is ook daar het geweld toegenomen. (AFP, AP)