Vertrouwd absurd

Hans Teeuwen Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060109

Hans Teeuwen: Spiksplinter

RTL 4, 21.00 - 23.30 uur

Hier een anekdote uit de nieuwe show van Hans Teeuwen uitschrijven, zou niet werken. Zijn teksten alleen zijn, ontdaan van de mimiek, heftige bewegingen en het luide gescheld met de zachte g, zijn absurd en verre van grappig. Maar de combinatie van die elementen maakt van Teeuwen een unieke topcabaretier. Dat toont hij maar weer eens met zijn zesde Nederlandse voorstelling, Spiksplinter.

Sinds zijn laatste show in Nederland, Industry of Love, verstreken er zeven jaren. Teeuwen begaf zich op alternatieve terreinen. Hij acteerde zichzelf in de film Gewoon Hans, toerde met zijn jazzband The Painkillers en deed cabaretshows in het Verenigd Koninkrijk. De shows in het Engels bestonden voornamelijk uit stukken van zijn Nederlandse voorstellingen. De reacties overzees waren verdeeld. De Britse krant The Guardian schreef over de show: „soms ongemakkelijk, maar altijd verrassend”.

Zijn nieuwe programma is voor het Nederlandse publiek niet zo verrassend meer. De eerste ‘godverdomme’ die door de theaterzaal schalt, voelt voor Hans Teeuwen-fans vertrouwd aan. Teeuwen ergert zich aan de emotionele singer-songwriters en waarschuwt zijn publiek voor de verraderlijke anusworm. Tip van hem: ga boven een brandende kaars staan en lok de anusworm met muzikale klanken.

Zijn pianospel is trouwens een onderbelichte kwaliteit. Het is niet de voornaamste reden om zijn show te zien, maar goed is zijn spel zeker. De tapdanssolo wordt aanvankelijk door het publiek met zacht gegniffel ontvangen, maar slaat daarna om in luid applaus.

Absurde verhalen, luid gescheld en mooie pianosolo’s. Spiksplinter is het vertrouwde recept, maar wel uitstekend geserveerd.

Diederik Huffels

    • Diederik Huffels