Verkracht, met kind en zonder toekomst

Na de allesvernietigende aardbeving in Haïti, volgende week twee jaar geleden, was de Israëlische fotograaf Nadav Neuhaus binnen twintig uur ter plekke. Hij keerde dat jaar nog zeven keer terug. Toen hij in juli rondliep in La Piste, een tentenkamp even buiten Port-au-Prince, viel Neuhaus op hoeveel meisjes er zwanger waren. “Ik vroeg mensen op straat wat er aan de hand was. Niemand wilde antwoord geven.”

Per toeval stuitte de fotograaf op Venise Germain, 11 jaar. Zij was, vertelde ze, na de aardbeving, met haar moeder in La Piste gaan wonen. Omdat de buurman in het kamp geen vrouw meer had, moest Venise voor hem koken. “Hij verkrachtte haar herhaaldelijk. Toen haar moeder daarachter kwam, zorgde een hulporganisatie ervoor dat ze werden overgeplaatst.” Venise bleek niet zwanger, in tegenstelling tot andere meisjes die Neuhaus opzocht. “Vrouwen in de tentenkampen zijn weerloos. Niemand kan zichzelf beschermen. Zelfs douchen moet in het openbaar.”

Neuhaus volgde het afgelopen jaar twaalf meisjes in La Piste. Behalve Venise zijn ze allemaal, na verkrachtingen, zwanger geworden. Ook de 19-jarige Marie Kena Michelle, nu moeder van een dochter. “Toen ze in La Piste kwam, werd ze op straat lastiggevallen door een groep jongens. Ze trokken haar een zak over het hoofd, ze werd 15 keer achter elkaar misbruikt.”

Over Venise en de andere meisjes maakte de fotograaf deze videoreportage.

De situatie voor veel meisjes en vrouwen in Haïti is uitzichtloos, zegt Neuhaus. “Ze hebben al niets, nu moeten ze ook nog voor een kind zorgen.” Eén lichtpuntje is dat Marie inmiddels een vriend heeft. “Hij beschouwt haar kind als zijn dochter.”