Verkracht, met kind en zonder toekomst

Nadine Josile, 19. There were six of them who entered the shelter. They covered my eyes with a blindfold and raped me one after another." Nadine recalls. "I was paralyzed. It was only few days after I had lost everyone, except my son who was born a few months before the earthquake struck. They were stepping on him. I remember him crying while they were raping me. Perhaps because of this trauma he has not started walking yet. Those criminals ruined my life for the second time. The first time, the earthquake came and took everything from me, left me with nothing, I ran out of the house with only what I had on me. And then they came, and left nothing out of me. I don't know what I will do when this child will be born. I hardly get any food for me and for my first child. Sometimes it seems I will have to kill him, sometimes I ask God to end my life. But when these thoughts hit me, I embrace my son and know he needs me. Perhaps the child that was conceived in sin will bring us luck."
Nadine Josile, 19. There were six of them who entered the shelter. They covered my eyes with a blindfold and raped me one after another." Nadine recalls. "I was paralyzed. It was only few days after I had lost everyone, except my son who was born a few months before the earthquake struck. They were stepping on him. I remember him crying while they were raping me. Perhaps because of this trauma he has not started walking yet. Those criminals ruined my life for the second time. The first time, the earthquake came and took everything from me, left me with nothing, I ran out of the house with only what I had on me. And then they came, and left nothing out of me. I don't know what I will do when this child will be born. I hardly get any food for me and for my first child. Sometimes it seems I will have to kill him, sometimes I ask God to end my life. But when these thoughts hit me, I embrace my son and know he needs me. Perhaps the child that was conceived in sin will bring us luck." Nadav Neuhaus

Komende donderdag, op 12 januari, is het twee jaar geleden dat Haïti werd getroffen door een allesverwoestende aardbeving waarbij meer dan 350.000 mensen om het leven kwamen. De Israëlische fotograaf Nadav Neuhaus uit New York was binnen twintig uur ter plekke. Een maand bleef hij in Port-au-Prince, en dat jaar keerde hij nog zeven keer terug. Toen hij in juli rondliep in La Piste, een tentenkamp even buiten Port-au-Prince, viel Neuhaus op hoeveel meisjes er zwanger waren. „Ik vroeg mensen op straat wat er aan de hand was. Niemand wilde antwoord geven.”

Per toeval stuitte de fotograaf op Venise Germain, 11 jaar. Zij was, vertelde ze, na de aardbeving, met haar moeder in La Piste gaan wonen. Omdat de buurman in het kamp geen vrouw meer had, moest Venice voor hem koken. „Hij verkrachtte haar herhaaldelijk. Toen haar moeder daarachter kwam, zorgde een hulporganisatie ervoor dat ze werden overgeplaatst.” Venise bleek niet zwanger, in tegenstelling tot andere meisjes die Neuhaus opzocht. „Vrouwen in de tentenkampen zijn weerloos. Niemand kan zichzelf beschermen. Zelfs douchen moet in het openbaar.”

Neuhaus volgde het afgelopen jaar twaalf meisjes in La Piste. Behalve Venise zijn ze allemaal, na verkrachtingen, zwanger geworden. Ook de 19-jarige Marie Kena Michelle, nu moeder van een dochter. „Toen ze in La Piste kwam, werd ze op straat lastiggevallen door een groep jongens. Ze trokken haar een zak over het hoofd, ze werd 15 keer achter elkaar misbruikt.”

De situatie voor veel meisjes en vrouwen in Haïti is uitzichtloos, zegt Neuhaus. „Ze hebben al niets, nu moeten ze ook nog voor een kind zorgen.” Eén lichtpuntje is dat Marie inmiddels een vriend heeft. „Hij beschouwt haar kind als zijn dochter.”

Foto’s Nadav Neuhaus, Tekst Rosan Hollak

Voor een korte film over Venise en andere vrouwen ga naar http://vimeo.com/26599278 of nrc.nl