Van Bogotá mag dwarse tiener terug naar de VS

Een Amerikaans meisje van vijftien, dat negen maanden geleden bij vergissing is uitgezet naar Colombia, mag eindelijk terug naar huis.

Het meisje, Jakadrien Turner, was veertien toen ze in april in Houston gearresteerd werd voor winkeldiefstal. Ze was weggelopen van huis en zei tegen de politie dat ze Colombiaanse was, 21 jaar oud en dat ze Tika Lanay Cortez heette, zegt de Amerikaanse politie nu. De Amerikaanse autoriteiten gingen ervan uit dat ze een illegale immigrant was en zetten haar twee maanden later uit naar Colombia.

Hoewel ze nooit in het land was geweest en geen Spaans sprak, kreeg ze daar een Colombiaans paspoort – op basis van de informatie van de Amerikanen. Ze vond onderdak bij een opvangcentrum voor gerepatrieerde Colombianen in Bogotá.

Haar familie slaagde er pas eind vorig jaar in haar te vinden, via een Facebook-pagina die ze in Colombia was begonnen. Het meisje is inmiddels zwanger.

Nu de Amerikaanse ambassade in Bogotá met documenten het Colombiaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ervan overtuigd heeft dat het meisje in werkelijkheid Amerikaanse is en Jakadrien Turner heet, zal ze voor repatriëring worden overgedragen aan het Amerikaanse consulaat. (Reuters)