Uitkomst operatie: Argentijnse president had toch geen kanker

Kirchner eind december tijdens een ceremonie in het presidentiële paleis in Buenos Aires. Foto Reuters / Marcos Brindicci

De Argentijnse president Cristina Fernández de Kirchner had toch geen kanker. Dat blijkt uit de operatie die zij afgelopen woensdag heeft ondergaan, zo maakte haar woordvoerder vanmiddag bekend.

Eind december maakte de Argentijnse regering nog bekend dat Kirchner aan schildklierkanker leed, maar dat zij bij een snelle operatie grote kans op volledig herstel zou hebben. De operatie aan haar schildklier vond afgelopen woensdag plaats. De schildklier werd verwijderd en geanalyseerd, maar uit dat onderzoek bleek dat er geen kankercellen in de schildklier van Kirchner aanwezig waren.

De eerdere prognose was dat Kirchner door de operatie tot eind januari uit de roulatie zou zijn. Of het feit dat ze geen kanker blijkt te hebben maakt dat ze sneller weer aan het werk kan, maakte haar woordvoerder vanmiddag volgens persbureau AFP niet bekend. Vicepresident Amado Boudo neemt op dit moment de taken van Kirchner waar.

Kirchner werd in oktober vorig jaar op overtuigende wijze herkozen voor nieuwe termijn van vier jaar. De economie groeit acht tot negen procent per jaar en de rechtse oppositie is ongeorganiseerd.

    • Pim van den Dool