Uitgelicht zondag

Films

Cloudy With a Chance of Meatballs (Phil Lord en Chris Miller, 2009, VS). Op gelijknamige kinderboek (1978) gebaseerde animatiefilm. Een tornado van vervaarlijk rondtollende slierten spaghetti en gigantische gehaktballen dreigt een dorpje met de grond gelijk te maken. Aanstichter van deze voedselstorm is de jeugdige uitvinder Flint. Hij heeft een machine bedacht waarmee water kan worden omgezet in maaltijden naar keuze. Onder de redelijk amusante oppervlakte zit een serieuze boodschap over vetzucht, overgewicht en (genetisch) gemanipuleerd voedsel. RTL4, 20.00-21.50u.

The Game (David Fincher, 1997, VS). Thriller over schatrijke zakenman (Michael Douglas) die een uitnodiging krijgt om aan een geheimzinnig spel deel te nemen. Intrigerende film over egoverlies en het plezier van een schijnwereld. Ook met Sean Penn. RTL7, 20.00-22.40u.

Life or Something Like It (Stephen Herek, 2002, VS). Romantische tragikomedie waarin even harde als oppervlakkige televisieverslaggever Angelina Jolie een beter mens wordt nadat ze van een helderziende zwerver heeft gehoord dat ze nog maar een week te leven heeft. RTL8, 22.00-00.10u.

Adventureland (Greg Mottola, 2009, VS). Innemende komedie is gesitueerd in de jaren tachtig en speelt zich af gedurende een zomer in het pretpark Adventureland. Tussen slapstickachtige avonturen door, leren de jeugdige hoofdpersonen hier ook wijze levenslessen. Met Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Ryan Reynolds en Bill Hader. BBC 2, 23.00-00.40u.

Treinramp Harmelen. Documentaire over de grootste treinramp dien in Nederland plaatsgevonden heeft. Op 8 januari 1962 botsten twee passagierstreinen op elkaar, bij het Utrechtse dorpje Harmelen. Op dat moment hing een dichte mist in de polder, waar de spoorlijn van Breukelen naar Woerden gelijkvloers aansloot op de lijn van Utrecht naar Gouda. Bij de botsing vielen 93 doden en 52 gewonden. Vijftig jaar na dato wordt door Pieter van Vollenhoven een monument onthuld voor de omgekomenen. Ned.2, 18.55-19.35u.

Oscar Niemeyer: A vida é um sopro. Documentaire uit 2007 van Fabiana Maciel over de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. Voor dit portret volgde Maciel de man gedurende tien jaar. De film blikt terug op de lange (geboren in 1907!) en vruchtbare carrière van het grootste icoon van de moderne Braziliaanse architectuur. Centraal staan zijn bouwprojecten in de hoofdstad Brasilia. Hij speelde in zijn vormgeving volop met de mogelijkheden van gewapend beton, met veel ruimte en gebogen lijnen. Canvas, 22.10-23.05u.

Amusement

Boer zoekt vrouw specials. Deel 2 (en slot) van terugblik op de boeren uit afgelopen jaren. Zondag 13 mei stellen de nieuwe vrijgezelle boeren zich voor, uit het zesde seizoen dat in september begint. Presentatie: Yvon Jaspers. Ned.1, 20.20-21.20u.

Bored to death. Amerikaanse comedyserie over Jonathan Ames, een jonge schrijver uit Brooklyn, wiens tweede roman maar niet uit de verf wil komen. Zijn vriendin is er net vandoor. hij wordt net iets te vaak dronken met zijn aandachtszieke baas (gespeeld door Ted Danson). Kortom: tijd om aan de realiteit te ontsnappen. Dat doet Jonathan door zich voor te doen als privédetective. Maar wanneer er zich daadwerkelijk klanten aandienen, wordt het spel ‘serieus’. Comedy Central, 21.00-21.30u.