Tragikomedie 6 ½

Ronald Hoeben zoekt in Grand Café De La Mar troost in appelgebak.

Een theaterrestaurant is een grootsteeds concept, althans in mijn perceptie. Ik denk dan vooral aan een souper, eten na de voorstelling dus, omdat ik het aanschuiven om half zeven – teneinde om 8 uur op stalles te kunnen plaatsnemen – veel te vroeg vind. Maar als rond half elf het doek valt van Wim T. Schippers’ toneelstuk Het Laatste Nippertje (met een hilarische scène van Titus Muizelaar en Kees Hulst in een ober/gast-situatie) kunnen we bij Grand Café De La Mar, het theaterrestaurant van het De La Mar theater in de Amsterdamse Marnixstraat alleen nog terecht voor small bites, kleine hapjes waaronder Caesar salad, crab cakes en de garnalencroquetjes van Holtkamp.

Dus toch maar gereserveerd voor een andere avond maar dan zonder voorstelling. Grand Café De La Mar is het soort zaak waar je direct een goed gevoel krijgt, de ontvangst is hartelijk, je wordt fluks van je jas verlost en de inrichting is goed. Verre van modern, maar juist op een aangename, niet kitscherige manier klassiek. Met mooie, grote foto’s waarop alle generaties hun eigen toneelhelden kunnen herkennen. En uitstekende verlichting, dat zal met de theater-link te maken hebben. En aardige bediening.

Nog meer goed nieuws: een wijnkaart met een aardige keus per glas en een sympathiek bubbelbeleid. Er is prosecco voor 6 euro, Argentijns mousserend voor 7 euro en Veuve Clicquot champagne voor 67,50 euro de fles en 9,50 euro per glas.

Op de kaart, die dus start met de small bites, staan soepen, salades, pasta, vis en vlees. Plus – boven de desserts – onder het kopje ‘lekker voor erbij’ brood, frieten, rijst, couscous, sla en seizoensgroenten. Eigenlijk valt deze supplementenlijst ons pas achteraf op en verklaart dat ook de karige aanblik van de hoofdgerechten. Serveer liever complete schotels en laat het prijsopschroevend sprokkelbeleid aan Loetje over, zou ik zeggen.

Maar eerst de voorgerechten. De vitello tonnato is in orde, zeker voor 8,75 euro en dat geldt eveneens voor de met gesmoorde rode uien geserveerde krabkoekjes die 6 euro per stuk kosten en de coquille met zuurkoolsalade, een dagspecialiteit van 10,50 euro.

Waren we op dit punt gestopt, dan had er een 7½ onder dit stukje geprijkt, maar we gaan verder met een roodbaarsfilet met beurre blanc (19,50 euro) en een fazantenfilet (21,50 euro) met knolselderij. De fazant, die gelukkig adequaat gegaard is, gaat schuil onder een verzengend fabrieksmatig smakende saus, de roodbaarsfilet vormt met een plasje blanc en een pakketje haricots verts een weinig opwindend stilleven, hier had waarschijnlijk nog een supplement bij besteld moeten worden. We zoeken troost in appelgebak, maar dat wordt veel te koud geserveerd. Volgende keer alleen small bites. En champagne.

Grand Café De La MarMarnixstraat 402Amsterdam020 5552600

    • Ronald Hoeben