thuiskoknieuws

Kant-en-klare soep

Het blik soep is vrijwel verdwenen, gekomen is het pak soep. Het pak suggereert versheid en ambachtelijkheid, meer dan een blik. Steeds meer pakken zetten alles op alles om op een papieren zak te lijken en zo extra homemade te schijnen. Het blijft natuurlijk fabriekssoep, al is het wel zo dat de voedingsmiddelenindustrie spaarzamer is geworden met suiker en zout. Nu nog smaak.

Echt lekkere soep maakt De Kleinste Soepfabriek uit Groningen. Hun soep zit in glazen potten, wordt gemaakt van biologische ingrediënten en heeft véél smaak. Ze maken Toscaanse herderssoep en snert, tomatensoep zoals Johannes van Dam die maakt en Palestijnse linzensoep of garnalenbisque. Het enige wat er jammer aan is, is dat zo’n potje zo klein is. Je hebt het zo op.

Voor verkooppunten zie

kleinstesoepfabriek.nl

De staafmixer

De laatste jaren lijkt soep vooral iets te zijn waar je een staafmixer voor nodig hebt. Aardappelsoep en knolselderijsoep, aardperensoep, pompoen- of linzensoep, allemaal worden ze mooi fluwelig en gebonden van een beetje malen met de staafmixer.

Het nadeel is dat alle soepen een zelfde soort grauwe pap-achtige substantie en kleur krijgen, waaraan elke vorm van beet ontbreekt. Daarom is het aan te raden om soms maar een gedeelte van de soep te staafmixeren – dan ontstaat er wel een aantrekkelijk gebonden gedeelte, wat ook voor de smaak veel goed doet, maar je houdt ook nog wat kleur en brokjes en hapjes over.

Twee-gangensoep

Behalve pot-au-feu of ossestaart, zijn er natuurlijk meer soepen geschikt voor twee gangen en dus, als er nog een dessert volgt, voor een heel diner. Denk aan vissoep met veel vis: eerst eet je de soep met kaascroutons, dan de vis met aioli en gestoomde aardappelen.

Of aan kalfstong: eerst een mooie, heldere consommé (inkoken, klaren, scheutje sherry erbij) dan de kalfstong met gekookte bietjes en salsa verde.

Voor een goede smaak is het verstandig de kalfstong eerst goed af te spoelen onder de koude kraan en dan even te blancheren (opzetten in koud water en dit op hoog vuur aan de kook brengen, tong eruit zodra het water kookt). Daarna de tong met koud water en smaakgevende ingrediënten zachtjes gaar laten worden in een uur of drie.