Syriërs begraven slachtoffers aanslag, waarnemersmissie versterkt

Syrische mannen rouwen in Damascus om de slachtoffers die gisteren vielen bij een aanslag in het district Midan. Foto AP / Bassem Tellawi

Duizenden Syriërs woonden vanmiddag een door het regime georganiseerde massale begrafenisceremonie bij voor de slachtoffers die gisteren vielen bij een aanslag in Damascus. In heel Syrië zouden vandaag weer negentien mensen zijn omgekomen.

De massabegrafenis vond vanmiddag plaats in Midan, een district van de Syrische hoofdstad waar het verzet tegen het regime van president Assad de laatste maanden hevig is. Bij de aanslag van gisteren kwamen zeker 26 mensen om het leven, waaronder leden van de veiligheidstroepen. Het Syrische regime beloofde hard terug te slaan naar degenen die verantwoordelijk zijn voor de aanslag.

De duizenden Syriërs die de massale rouwceremonie vanmiddag bijwoonden stonden in lange rijen opgesteld om de laatste eer aan de slachtoffers te bewijzen. Veel aanwezigen droegen Syrische vlaggen met zich mee en riepen leuzen als “Het volk wil Bashar al-Assad” en “Eén, één, één, het Syrische volk is één”.

Arabische Liga belooft waarnemersmissie te versterken

Een hooggeplaatste vertegenwoordiger van de Arabische Liga maakte vandaag bekend dat de Arabische Liga meer waarnemers naar Syrië stuurt om te controleren of het regime inderdaad geen geweld meer tegen burgers gebruikt, zoals het eerder heeft beloofd. Het gaat om kleine aantallen. Morgen arriveren bijvoorbeeld tien waarnemers uit Jordanië. Momenteel zijn er 153 waarnemers van de Liga in Syrië.

Als de informatie van Syrische activisten betrouwbaar is, hebben de waarnemers nog voldoende werk te verrichten. Vandaag zouden namelijk in het hele land weer minstens 19 mensen zijn omgekomen bij geweld. Activisten hadden de Syrische bevolking vandaag opgeroepen om de straat op te gaan. Morgen komen in de Egyptische hoofstad Kairo de ministers van Buitenlandse Zaken van de landen van de Arabische Liga bij elkaar. De waarnemers zullen dan aan de ministers over de situatie in Syrië rapporteren.

    • Pim van den Dool