‘Surinamers willen er sowieso altijd verzorgd uitzien’

‘Surinamers willen er sowieso altijd verzorgd uitzien’

Amsterdam 4-1-2012 Werkpak: Stylist Steven Dahlberg Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Steven Dahlberg (1973), freelance stylist, fashion director bij magazine JFK, coach bij Styling Clinics

„Er verzorgd en netjes uitzien is me met de paplepel ingegoten. Ik heb foto’s van mezelf als kind waar ik al een stropdasje om heb. Ik ben van Surinaamse komaf en Surinamers willen er sowieso altijd verzorgd uitzien. Ik weet niet beter.

„Het wollen pak heb ik op maat laten maken bij Anderson & Sheppard, een klein kleermakertje in Londen waar ik tijdens de fashion week tegenaan liep en meteen verliefd op werd. Ik hou van traditionele kleding die met oog voor detail is gemaakt. Maar wel met mijn eigen draai: net wat slankere pijpen en een stof die mensen doorgaans niet kiezen. Het pak kostte een flinke rib uit m’n lijf: 1.800 euro.

„Vlakbij de kleermaker heb ik voor ongeveer 120 euro deze bolhoed gekocht bij Edward Bates in Jermyn Street, een hele mooie oude hoedenzaak. Dat is een tic van me: in elk land waar ik kom probeer ik een hoofddeksel te scoren. Zo heb ik in Sevilla ooit een zogeheten Panamahoed gekocht en heb ik een mooie Borsalino-hoed uit Italië. Een goede bolhoed zit ruim boven je oren. Deze blijft met windkracht tien nog perfect zitten.

„Deze schoenen heb ik al bijna 17 jaar, unieke dingen koester ik. Ze zijn van Dirk Bikkembergs die toen nog een opkomende ontwerper was. De echte kenners weten dat. Het zijn heel bijzondere schoenen, met veters van twee meter die je door een gat in de hak moet halen.

„De vilten bloem lag in de studio van de fotograaf. Hij vertelde dat de bloem met de hand gemaakt is door zijn vriendin Marianne Burgers, zo’n verhaal maakt een item bijzonder. Hij ging qua stof meteen leuk samen met mijn pak.

„Designerstuks zijn soms zó belachelijk duur, dat gaat nergens over. Het kan zoveel goedkoper, als je maar goed zoekt. Deze bril heb ik bijvoorbeeld gekocht bij het Brillenmuseum in Amsterdam, zij kopen oude collecties van opticiens op en verkopen die voor een leuk prijsje. Hij kostte ongeveer 95 euro. Voor een Tom Ford-bril betaal je het driedubbele.”

    • Nathalie Wouters