Sneller boete na blaastest

Automobilisten die worden betrapt op het rijden onder invloed kunnen voortaan binnen een half uur rekenen op een boete of een oproep om voor de rechter te verschijnen. In veel gevallen kan de bekeuring meteen worden betaald.

De snellere afhandeling moet nog dit voorjaar in heel Nederland zijn ingevoerd. Dat heeft minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gistermiddag gezegd tijdens een alcoholcontrole in Rotterdam.

Een agent besteedt gemiddeld één tot anderhalf uur aan het invullen van een proces-verbaal. Met de nieuwe werkwijze zou tot drie kwartier tijdwinst worden behaald. Het Openbaar Ministerie krijgt jaarlijks gemiddeld 35.000 zaken van rijden onder invloed binnen.

Nu moeten betrapte bestuurders vaak weken wachten voordat zij een acceptgiro of een dagvaarding met de post krijgen toegestuurd. Vanaf dit voorjaar kunnen deze automobilisten in veel gevallen direct afrekenen.

In negen politieregio’s loopt momenteel een proef, waarbij een sterk versimpeld proces-verbaal per e-mail naar het Openbaar Ministerie wordt gestuurd, dat volgens Opstelten binnen dertig minuten een beslissing neemt. Het OM is daarvoor voortaan ook buiten kantoortijden bereikbaar. De agent kan daarna meteen de boete opleggen of een dagvaarding overhandigen.