‘Schaatssport moet drastisch vernieuwen’

Claudia Pechstein in actie bij het EK allround in Boedapest. De Duitse routinier nam gisteren de leiding op het toernooi. Foto Reuters / Bernadett Szabo

De schaatssport moet de komende jaren drastisch vernieuwen om nieuwe en jonge kijkers te trekken. Volgens veel critici, waaronder de belangrijkste geldschieter van de internationale schaatsunie (ISU) Essent, blijft de sport alleen aantrekkelijk als wedstrijden sneller en minder voorspelbaar worden.

“De amusementswaarde van zo’n toernooi is niet geweldig, met zijn lange pauzes en zijn dweilorkesten”, zegt Dig Istha, directeur corporate affairs van Essent. Istha:

“Er mag wel wat meer schwung in komen. In welke sport zie je B-sporters op televisie? Bij elke schaatscompetitie zit de tweede garnituur in het hoofdprogramma, met de nummer drie van Polen. Mensen willen juist kortere toernooien.”

‘Tien kilometer is niet meer van deze tijd’

Prominenten als oud-bondscoach Henk Gemser vinden dat de tien kilometer op de allroundtoernooien (EK en WK) voor mannen moet worden vervangen door de drie kilometer. In zo’n ‘kleine vierkamp’ maken meer rijders kans op het podium. “De allroundtoernooien hebben zich de afgelopen jaren niet ontwikkeld”, zegt Gemser. Hij vindt vasthouden aan de tien kilometer in het allroundschaatsen “niet meer van deze tijd”. Sportmarketeer Frank van den Wall Bake noemt de tien kilometer “de nagel aan de doodskist van het langebaanschaatsen”.

Volgens veel critici is het schaatsen onvoldoende met zijn tijd meegegaan. Daardoor wordt de sport op den duur in zijn voortbestaan bedreigd. “Het schaatsen moet overleven”, aldus Gemser. “En dus moet het veranderen.” ISU-sponsor Essent ziet andere sporten zich wel aanpassen aan de wensen van de jeugd.

“De schaatskijkers worden steeds ouder. De wereld om ons heen verandert heel snel. Overal veranderen sporten met hun tijd mee, er komen aantrekkelijker varianten, zoals twentytwenty-cricket en rugby-sevens. Op de Winterspelen zie je halfpipe snowboarden en snowcross; sporten die twintig jaar geleden niet eens bestonden. Je krijgt jongeren echt niet meer naar een schaatstoernooi. Dat vinden ze doodsaai.”

Lees het volledige artikel over de kritiek op de schaatssport in NRC Weekend of in de digitale editie.

    • Rob Schoof