'Schaatsen moet sneller'

De schaatssport moet drastisch vernieuwen om nieuwe en jonge kijkers te trekken. Volgens veel critici, waaronder de belangrijkste geldschieter van de internationale schaatsunie (ISU) Essent, blijft de sport alleen aantrekkelijk als wedstrijden sneller en minder voorspelbaar worden.

„De amusementswaarde van zo’n toernooi is niet geweldig, met lange pauzes en dweilorkesten”, zegt Dig Istha van Essent. „Er mag wel wat meer schwung in komen.”

Oud-bondscoach Henk Gemser vindt dat de tien kilometer op de allroundtoernooien voor mannen moet worden vervangen door de drie kilometer. In zo’n ‘kleine vierkamp’ maken meer rijders kans op het podium. Sportmarketeer Frank van den Wall Bake noemt de tien kilometer „de nagel aan de doodskist van het langebaanschaatsen”.

Op het EK allround in Boedapest heeft de Duitse schaatsster Claudia Pechstein gisteren op de eerste wedstrijddag de leiding genomen. Ireen Wüst staat tweede, op 0,06 seconde.

Sport, pagina 24-26

    • Rob Schoof