Rechters gunnen Van der Sloot bedenktijd

Posters of Joran van der Sloot, right, and Stepahny Flores, left, sit among items from a shaman ritual outside San Pedro prison where Van der Sloot's trial will start in the area of Lurigancho in Lima, Peru, Friday Jan. 6, 2012. Van der Sloot goes on trial Friday for the murder of a young Peruvian woman, nearly seven years after he became the prime suspect in the unsolved disappearance of an American teenager on holiday in Aruba. Van der Sloot, 24, is charged with killing 21-year-old Flores in his Lima hotel room on May 30, 2010, after the two left a casino together in the day's wee hours. The poster of Flores reads in Spanish "Stephany Flores asks for justice" and the poster of Van der Sloot reads "Spiritual punishment." (AP Photo/Karel Navarro)

Joran van der Sloot heeft op de eerste dag van zijn proces in Peru laten doorschemeren dat hij tegenover de rechtbank wil bekennen dat hij de 21-jarige studente Stephany Flores met geweld om het leven heeft gebracht in een hotelkamer in Lima.

De 24-jarige Van der Sloot vroeg de drie vrouwelijke rechters meer bedenktijd om te reageren op de beschuldiging van justitie dat hij moord met voorbedachten rade pleegde. De rechters besloten de zitting te verdagen tot woensdag. Mocht Van der Sloot schuld bekennen dan moet de rechtbank binnen twee dagen vonnis wijzen. Hij voorkomt dan een langlopend proces.

De aanklager eiste een gevangenisstraf van dertig jaar en een boete van ruim 50.000 euro. Volgens het OM heeft Van der Sloot de Peruaanse Stephany Flores op 30 mei 2010 vermoord om geld. Van der Sloots versie is dat hij Flores in een opwelling wurgde omdat ze op zijn laptop informatie zag over zijn rol bij het verdwijnen van Natalee Holloway, precies vijf jaar eerder op Aruba. Dat wordt door justitie niet geloofd. Technisch onderzoek van de computer zou die lezing tegenspreken.

Van der Sloot liet weten het niet eens te zijn met de beschuldiging dat hij Flores doelbewust heeft vermoord. Mochten de rechters zijn lezing geloven dan maakt hij kans op een straf wegens doodslag die lager uitvalt dan dertig jaar. Hij zou dan ook in aanmerking komen voor vervroegde invrijheidstelling.

Het viel tijdens de eerste procesdag op dat de Peruaanse rechtbank erg haar best doet de zaak zo keurig mogelijk te behandelen om te bewijzen dat Peru een rechtsstaat is. De magistraten werden op de vingers gekeken door zo’n honderd journalisten – van CNN tot de Japanse televisie – die op de binnenplaats van de gevangenis waar het proces wordt gehouden de gebeurtenissen konden volgen via televisieschermen. Van der Sloot heeft van de rechters zelfs twee tolken toegewezen gekregen: een Nederlandse en een Engelse.

Van der Sloot maakte tijdens de zitting een vermoeide indruk. Hij zat gapend in zijn stoel en tijdens het voorlezen van de beschuldiging stond hij rechtop met de handen in zijn zakken. Hij droeg bij binnenkomst een kogelwerend vest.

Voor de rechtbank werd gedemonstreerd door een groepje indianen. Een sjamaan brandde wierook en sloeg met een stok voortdurend op een grote foto van Joran van der Sloot. Het ging volgens hem om „spirituele kastijding” om te voorkomen dat de verdachte van de rechtbank een lichte straf krijgt.

Van der Sloot loopt het risico na deze strafzaak in Peru te worden uitgeleverd voor nog een proces in de Verenigde Staten. De VS willen hem berechten voor afpersing van de moeder van Natalee Holloway. Van der Sloot heeft haar 25.000 dollar afgetroggeld in ruil voor informatie over de plek waar het lichaam van haar dochter te vinden zou zijn.

    • Marcel Haenen