Ophef over hogere entreeprijzen IFFR

Het Internationaal Film Festival Rotterdam (IFFR) heeft via donaties 32.000 euro opgehaald. Een brief aan vaste bezoekers leverde 1.100 donateurs op, maar veroorzaakte ook ophef op sites als Twitter.

Voor zakelijk directeur Janneke Staarink vallen de negatieve reacties in het niet bij de positieve reacties en, vooral, de opbrengst.

Trouwe festivalgangers waren ook verontwaardigd over andere maatregelen, zoals het verhogen van de entreeprijs met 2 euro wanneer de regisseur aanwezig is, en het afschaffen van de Tijgerpas, die 15 euro kostte en 2,50 euro korting per kaartje gaf. Bezoekers die de pas vaak kochten, is in plaats daarvan een Tiger Friends Pas aangeboden. Die geeft onder meer dezelfde korting, maar kost het eerste jaar 35, daarna 50 euro per jaar.

Staarink: „Wij zijn ons prijzensysteem aan het vereenvoudigen. De maatregelen die wij daartoe nemen leveren geen extra inkomsten op, maar kosten geld. Ze zijn bedoeld om de kaartverkoop eenvoudiger te maken, en daarmee toegankelijker voor nieuwe potentiële bezoekers.”

    • Herien Wensink