Oman: niet perfect, koningin gaat wel

Een privébezoek van koningin Beatrix aan de sultan van Oman. Dat was bijna een jaar geleden het compromis van de Nederlandse regering voor de onlusten in het Arabische sultanaat. De sultan hoefde zich zo niet gekwetst te voelen door een afzegging van de Nederlandse delegatie en de Nederlandse regering kon zeggen dat ze protesteerde tegen het gewelddadig neerslaan – er vielen enkele doden – van de demonstraties in het land.

Morgen brengt koningin Beatrix een hernieuwd bezoek aan Oman en de Verenigde Arabische Emiraten. Is de situatie nu zo veel verbeterd?

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) vindt van wel. In het najaar zei hij steun te kunnen verlenen aan een hernieuwd bezoek aan het land. Volgens hem is de situatie in Oman „gestabiliseerd in de goede richting”. Rosenthal: „Er wordt gewerkt aan hervormingen, er zijn verkiezingen geweest en Oman doet veel aan de dialoog over mensenrechten. De zaak is er niet perfect, maar de redenen om van een officieel bezoek af te zien, zijn weggevallen.” Ook premier Mark Rutte (VVD) zei geen beletsel meer te zien voor een nieuw bezoek.

En dus brengt de koningin vanaf morgen onder andere een bezoek aan de haven van Sohar, heeft ze een ontmoeting met de zakelijke elite en schuift ze aan bij het gebruikelijke staatsdiner. Ook bezoekt ze een internationaal zeevaartinstituut.

In het kielzog van de majesteit reist een uitgebreide delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven mee. En het is deze delegatie die sommigen doet twijfelen aan de werkelijke reden voor het bezoek. Want gaat het nu beter in Oman, of heeft Nederland economische belangen bij een hernieuwd staatsbezoek?

Voor D66-leider Alexander Pechtold is het duidelijk: niet de mensenrechten maar de grote handelsorders en economische belangen gaan schuil achter het bezoek. Dat Rutte het enkel heeft over de stabiliteit van het land, zegt Pechtold dan ook niets: „Rutte kan in een onweersbui staan en vertellen dat de zon schijnt.”