'Mijn mooiste tijd had ik in Amerika'

Martijn Baak (41) is sinds een jaar directeur bij KPN Consulting. Eerst op interimbasis, per 1 januari is hij formeel benoemd. Het Nieuwe Werken speelt een belangrijke rol in zijn leven. „Werk en privé succesvol combineren kan dus wél.”

Zoetermeer, 15-12-2011. Martijn Baak, KPN consulting. Foto Leo van Velzen NrcHb.

Creativiteit

„In de consultancy is het belangrijk dat je klanten continu blijft verrassen. Hoe zorg je dat jouw aanbieding net beter is dan die van anderen? Beter zit hem ook in creativiteit. Door de verwachtingen te overtreffen met gepassioneerde, betrokken en leuke mensen. Mensen die met een flinke dosis creativiteit gaan voor een innovatieve oplossing die in eerste instantie niet voor de hand ligt.”

Het Nieuwe Werken

„Het Nieuwe Werken speelt een belangrijke rol binnen KPN Consulting. Het biedt vrijheid. Ik heb vier kinderen en een vrouw, die ook nog eens een drukke baan heeft. In het oude regime zouden wij werk en privé niet kunnen combineren. Nu zijn wij flexibeler. Ik zorg dat ik rond zes uur thuis ben om met z’n allen te kunnen eten. Vaak werk ik daarna ’s avonds nog even door. Op die manier kun je de verantwoordelijkheid voor het bedrijf combineren met het zijn van een volwaardig gezinslid. Mijn kinderen herkennen mij gelukkig nog.”

Succesfactor

„Ook als directeur moet je jezelf blijven en de menskant altijd voorop stellen. Als je daaraan vasthoudt, maak je vanzelf stappen. Ik ben geen andere persoon dan ik tijdens mijn eerste baan bij Pink Elephant was. Ik communiceer open en eerlijk, hecht veel waarde aan het overleg. Als je dat uitstraalt, blijf je geloofwaardig. Ook zelfontwikkeling is een belangrijke succesfactor. In de economie waarin we nu leven is een combinatie van inhoudelijke kennis en marktkennis erg belangrijk. Zonder die kennis kun je niet meer voorop lopen.”

Coach

„Ik ben coach van een tiental high potentials. Eens in de drie maanden komen we samen. Dan praten we met elkaar: hoe gaat het met je, waar loop je tegen aan? Ik vind dit één van de leukste facetten van mijn werk, het persoonlijke contact geeft mij energie. Ook geeft het mij als bestuurder een goed beeld van wat er leeft onder de mensen. Deze informatie neem ik mee aan de directietafel bij het bepalen van ons beleid.”

Sportcamps

„Toen ik achttien jaar was, maakte mijn moeder zich zorgen over de kwaliteit van mijn Engels. Ze zei: daar moet je iets aan doen. Je kunt dan een zomer lang op cursus gaan, maar ik wilde iets anders. Als sportliefhebber kwam ik terecht in een Amerikaans sportkamp voor kinderen. Dit heb ik vijf zomers gedaan, de mooiste tijd van mijn leven. Bovendien heb ik in Amerika mijn huidige vrouw ontmoet. Die studeerde daar. Zo bleek maar weer dat elke situatie iets moois met zich meebrengt.”

Levensmotto

„Het leven lacht. Daar put je veel kracht en energie uit. Zoek in alles het positieve. Ik wil geen Ratelband zijn, maar positief denken is wel mijn kracht. Tijdens de crisis in 2008 hadden we het zwaar bij de businessunit waar ik werkte. Ik heb als leider bewust een positieve pet opgezet. Wijs op dat stipje op de horizon. Je moet elkaar in de ogen kijken. We hebben een bepaalde strategie. Daar geloven we in.”

Voetbalelftal

„Alle vrije uurtjes die ik voor mezelf heb, besteed ik aan sport. Zowel actief en passief. Ik voetbal in een vriendenelftal. Dat is pure ontspanning. Het mooie is dat advocaten en vuilnismannen naast elkaar spelen in één team. Ik ben daar niemand op basis van mijn functie. Dat is heerlijk.”

Jorg Leijten

    • Jorg Leijten