Met McClaren heeft Twente zijn people's manager terug

FC Twente heeft zijn favoriete trainer weer terug. Aan Steve McClaren de zware taak zijn eigen succes te evenaren. Het voelt in ieder geval vertrouwd. „We weten wat we van elkaar willen.”

Bij de hoofdingang van het FC Twente-stadion wil een vrouw op de foto met de teruggekeerde trainer Steve McClaren. Ze krijgt de camera op haar telefoon niet aan de praat. „Push the red button. Rood, rood!”, helpt de Engelsman in zijn beste Nederlands. Iedereen moet lachen. De gentleman is terug in Enschede. En hij gaf ook de schoonmakers een hand, zegt een rondleider.

Met McClaren is de trainer die voetballers en staf individuele vrijheid geeft terug bij FC Twente. Voorzitter Joop Munsterman noemde de trainer die zijn club in 2010 landskampioen maakte „een man die de cultuur hier mede heeft bepaald”. McClaren is volgens hem „iemand die individuen de ruimte geeft zich te ontplooien. Een people’s manager.”

Onder het losse bewind van de Engelse trainer groeiden assistenten Alfred Schreuder, Kees van Wonderen en technisch manager Cees Lok uit tot belangrijke clubmensen die gewend waren in alles te worden betrokken. Co Adriaanse deed dat anders. De solistische trainer botste met zijn assistenten en een deel van de spelers en werd dinsdag ontslagen.

Gisteren werd McClaren voor de tweede keer in vier jaar gepresenteerd als nieuwe trainer van FC Twente. „Uit een succesvol team buiten het veld groeit een succesvol team binnen het veld”, zo schetst de Engelsman onbewust het contrast dat FC Twente hoopt te zien met het half jaar onder Adriaanse.

Het pijnlijke ontslag van Adriaanse is Munsterman nog van het gezicht af te lezen. Zodanig dat een fotograaf bij het tekenen van de contracten vraagt of de voorzitter „ook even vrolijk wil kijken”. Een journalist vraagt of hij eigenlijk wel blij is. Munsterman: „Natuurlijk wel. Maar ik wil hier ook niet zo jubelend zitten. Dat andere van deze week gaat je niet in de koude kleren zitten.”

Misschien is er ook de oprechte vrees dat McClaren zijn belofte niet kan inlossen. „Er is altijd het risico dat je succes niet kan herhalen”, erkent McClaren, voormalig assistent-trainer bij Manchester United. „Ik vroeg aan [zijn toenmalige hoofdtrainer] Alex Ferguson toen hij in 1999 de Champions League won: ga je nu weg?” De Schot bleef en won nog veel meer prijzen. Er valt niet veel zinnigs over te zeggen, vindt McClaren. „In ieder geval kennen we elkaar door en door. We weten wat we van elkaar willen.”

FC Twente kwam haast vanzelfsprekend uit bij de trainer die Enschede verliet voor een teleurstellend avontuur bij het Duitse VfL Wolfsburg. Dat Twente McClaren niet afgelopen zomer al probeerde terug te krijgen, komt volgens Munsterman omdat de trainer „per se” naar Engeland wilde. McClaren wil zich nog altijd revancheren voor zijn periode als bondscoach van Engeland. Hij kreeg de hoon van de natie over zich heen nadat het nationale elftal het EK van 2008 niet haalde. Maar bij Nottingham Forest kende hij het afgelopen half jaar ook geen succes.

Opnieuw was er een Engelse deceptie nodig om McClaren in de armen van FC Twente te drijven. Tot elkaar veroordeeld? Zo zit het niet, zegt Munsterman. McClaren: „Ik heb altijd gezegd dat ik terug wilde komen. Het is alleen wel snel.”

    • Bart Hinke