Libië heroverweegt Afrikaanse investeringen van Gaddafi

Het Libische regime ontving vandaag de president van Soedan, de voor genocide gezochte Omar al-Bashir. Foto AP / Abdel Magid al-Fergany

De nieuwe machthebbers van Libië gaan de investeringen van het land in andere Afrikaanse landen, die stammen uit het tijdperk-Gaddafi, kritisch tegen het licht houden. Dat heeft de voorzitter van de Nationale Overgangsraad vanavond gezegd.

Mustafa Abdul Jalil zei op een persconferentie in hoofdstad Tripoli dat Libië alle investeringen in Afrika en de Arabische wereld zal heroverwegen. Hij kondigde aan dat Libië hoe dan ook het aantal landen waarin het investeert zal terugbrengen. Wel wil het huidige regime de investeringen in andere landen weer verhogen. Jalil zei dat de Overgangsraad zich bij zijn keuzes zal laten leiden door de belangen van het Libische volk.

Onder voormalig dictator Gaddafi groeide Libië uit tot een van de grote investeerders in zwart Afrika. Gaddafi zal het meest worden gemist in de Sahel en de Sahara, schreef onze Afrika-correspondent Koert Lindijer in oktober vorig jaar in NRC Handelsblad:

“Presidenten en rebellen in deze droge gebieden ten zuiden van Libië zijn hem veel verschuldigd. Libië was bijvoorbeeld een genereuze donor van Mali. Aan de familie Gaddafi gerelateerde investeringsvehikels stopten volgens het tijdschrift Jeune Afrique voor 180 miljoen dollar in agrarische projecten, voor 100 miljoen in een kantorencomplex voor de overheid en legden bij de historische stad Timbuktu een kanaal voor de rivier de Niger aan. [...] De Afrikaanse Unie en menig Afrikaans land zullen Gaddafi’s fondsen missen. Gaddafi zegde Afrika vorig jaar 97 miljard dollar toe.”

President Soedan in Libië: kritiek van mensenrechtenorganisaties

Jalil sprak op de persconferentie van vanavond samen met de Soedanese president Omar al-Bashir, die door het Internationaal Strafhof in Den Haag gezocht wordt voor genocide. Internationale mensenrechtenorganisaties hebben de ontvangst van Bashir door de nieuwe Libische machthebbers sterk bekritiseerd. Amnesty International noemde zijn bezoek aan Libië “verontrustend”.

    • Pim van den Dool